Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ azt kéri a táliboktól, engedjék iskolába a lányokat

2022. 03. 28.

Mély aggodalmának adott hangot helyi idő szerint vasárnap éjjel az ENSZ Biztonsági Tanácsa amiatt, hogy az Afganisztánt irányító vallási szélsőséges tálibok megtiltották a lányoknak, hogy középiskolába járjanak. A testület egyúttal felszólította a fundamentalistákat, hogy változtassák meg döntésüket.

„A Biztonsági Tanács tagjai megerősítik, hogy minden afgánnak joga van az oktatáshoz, a lányoknak is” – szögezi le a világszervezet legnagyobb hatalmú testülete közleményében. A BT megbízta Deborah Lyonst, az ENSZ afganisztáni különmegbízottját, hogy vegye fel a kapcsolatot az afgán hatóságokkal és az érintettekkel, és készítsen jelentést arról, hogy milyen haladást sikerül elérni a kérdésben.

A tálibok a múlt héten jelentették be, hogy korábbi nyilatkozatukkal ellentétben mégsem nyitják meg a középiskolákat a lányok előtt, amíg nem készül terv a középiskolás korú lányok oktatására az iszlám előírásaival összhangban.

A döntés miatt az Egyesült Államok azonnal lemondta a katari Dohába tervezett, gazdasági témájú egyeztetéseket a tálibokkal.

A tálibok 2021 augusztusában vették át a hatalmat Afganisztánban; pár nap alatt az egész országot sikerült lerohanniuk, miután a nemzetközi erők elhagyták Afganisztánt.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑