Cadmus fordítás Cadmus

AZ ENSZ BT aggodalmát fejezte ki a Burkina Fasó-i puccs miatt

2022. 10. 08.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa aggodalmát fejezte ki a nyugat-afrikai Burkina Fasóban múlt héten történt puccs miatt, amely kiváltképp a Száhel-övezetben tapasztalható, súlyos biztonsági helyzet tekintetében kelt aggodalmat.

A tanács üdvözölte a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) nyilatkozatát, amelyben a szervezet az erőszak és a fosztogatás minden formájának befejezésére szólított fel, és hangsúlyozta az alkotmányos rend azonnali helyreállításának fontosságát. Az ECOWAS ezen túl felajánlotta közvetítői segítségét a regionális és kontinentális egyeztetésekben.

Az ENSZ BT örömmel vette az Afrikai Unió (AU) állásfoglalását is, amelyben a kontinentális szervezet hangsúlyozta, hogy elutasítja az alkotmányellenes kormányváltást Burkina Fasóban, és ugyancsak követelte az alkotmányos rend miharabbi visszaállítását.

A Biztonsági Tanács magasabb fokú nemzetközi támogatást sürgetett az országban, különösen, amiért félő, hogy “a politikai és biztonsági insabilitás, a súlyos társadalmi-gazdasági és humanitárius helyzet Burkina Fasóban lehetőséget adhat a terrorista alakulatoknak arra, hogy pusztítást mérjenek az országra”.

A szeptember 30-ai puccs során az új katonai vezetés megbuktatta Paul-Henri Sandaogo Damiba elnököt, aki maga is egy januári puccs által került az ország élére. Damiba feltételekhez kötötte lemondását, és mivel az új junta vezetője, Ibrahim Traoré elfogadta ezeket, Damiba önként mondott le elnöki pozíciójáról és hagyta el Burkina Fasót, hogy megelőzze a helyzet fokozódását.

A leváltott elnök kikötései között szerepelt saját és az őt támogató katonák biztonságának szavatolása, valamint, hogy a vezetés tartsa magát az ECOWAS-nak tett ígéreteihez, miszerint az ország 2024 júliusáig visszatér a polgári kormányzáshoz.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑