Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ BT állandó tagjai egységesek a tálib hatalommal szembeni elvárásokban

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja egyetért abban, hogy mit vár el az afganisztáni hatalmat erőszakkal átvevő táliboktól – közölte szerdán este egy amerikai tisztségviselő, miután befejeződött az öt ország külügyminiszterének tanácskozása.

“Nem volt könnyű megegyezni abban, hogy mit várunk el tőlük a nők és lányok jogainak tiszteletben tartása, a terrorizmus és a kábítószer-termelés és -kereskedelem elleni harcban. Szerintem senki, még a kínaiak sem elégedettek az ideiglenes tálib kormány összetételével” – mondta a meg nem nevezett illetékes.

Az állandó BT-tagok (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Egyesült Királyság) külügyminiszteri tanácskozásának az éppen folyó ENSZ-közgyűlési ülésszak nyújtott alkalmat, pontosabban, az ilyen találkozó már hagyomány az évenkénti ülésszakokon, és részt vesz rajta mindig az ENSZ-főtitkár, jelen esetben António Guterres is.

A mostani tanácskozást Nagy-Britannia mint soros elnök szervezte meg, és az elsődleges cél az volt vele, hogy a vétójoggal rendelkező BT-tagok egységesek legyenek, amikor tárgyalnak a nemzetközi közösség által el nem ismert tálib kormánnyal.

A nyugati állandó BT-tagok már augusztus végén el akartak fogadtatni a testülettel egy határozatot arról, hogy a nemzetközi közösség mit vár el a kabuli hatalmat frissen megszerző táliboktól, de Oroszország és Kína akkor tartózkodott.

Guterres a szerdai tanácskozás után kijelentette: a nagyhatalmak valamennyien egy “békés, stabil Afganisztánt akarnak, amelyben a humanitárius segítség gond és mindenfajta hátrányos megkülönböztetés nélkül eljut az arra rászorulókhoz”. Mind “egy olyan Afganisztánt szeretnének, ahol a nők és a lányok jogait tiszteletben tartják, ahol a terroristák nem lelnek biztonságos rejtekhelyre, és ahol a kormányban a társadalom sok szegmensét képviselik” – tette hozzá.

Csang Csun, Kína ENSZ-nagykövete egy újságíró kérdésére azt mondta: az állandó BT-tagok “mindenben egységesek”.

Afganisztán volt az egyik fő témája szerdán a világ húsz leggazdagabb országát tömörítő G20 csoport külügyminiszteri tanácskozásának is, amely videokonferencia keretében folyt, és amelyet ezúttal Olaszország mint soros elnök szervezett meg.

Az idézett amerikai tisztségviselő erről azt mondta: “A nemzetközi közösség egyértelműen egységes abban, hogy mit vár el a táliboktól, különösen a nők és a lányok jogainak tiszteletben tartása szempontjából”. Ezt később egy Twitter-bejegyzésben megerősítette Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Olaszország hétfőn akar egy újabb, rendkívüli G20-tanácskozást Afganisztánról.

Az ENSZ-ben kedden közölték a tálibok ügyvivő kormányának külügyminiszterére, Amir Hán Muttakira hivatkozva, hogy ők is fel akarnak szólalni az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának csúcsszintű általános vitáján, de az Egyesült Államok erre azzal reagált, hogy a világszervezet akkreditációs bizottsága legkorábban novemberben ül össze.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑