Az ENSZ BT azonnali fegyverszünetet követel Líbiában

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken azonnali fegyverszünetre szólította fel a polgárháború által sújtott Líbiában harcban álló feleket, sürgetve, hogy térjenek vissza a politikai párbeszédhez.

Az ENSZ BT által pénteken kiadott sajtóközleményben a testület aggodalmának adott hangot „a Tripoliban uralkodó bizonytalanság és az egyre romló humanitárius helyzet miatt, amely ártatlan civilek életét fenyegeti, és veszélyezteti a politikai megoldás lehetőségét”. A közlemény hangsúlyozza: „A tartós béke és stabilitás csak politikai megoldás útján érhető el Líbiában”.

Az ország keleti és déli részét uraló Halifa Haftar tábornok erői április 4-én indultak meg a líbiai főváros, az ENSZ által elismert egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a Fájez esz-Szarrádzs vezette egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei viszont azt állítják, hogy a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑