Az ENSZ BT egy évvel meghosszabbította a líbiai fegyverembargót

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken egy évvel meghosszabbította a líbiai fegyverembargót.

A Németország által benyújtott határozattervezetet egyöntetűen támogatta a testület öt állandó és tíz nem állandó tagja.

Jürgen Schulz, Németország ENSZ-nagykövetének helyettese a döntés kacsán úgy fogalmazott, hogy a fegyverembargó betartatása rendkívül fontos a líbiai konfliktus politikai rendezése szempontjából. Az elfogadott határozat pedig ennek értékes eszköze – fogalmazott a diplomata.

Heiko Maas német külügyminiszter a dokumentumot “pozitív jelzésként” értékelte.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi vezető megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Halífa Haftar tábornok tavaly áprilisban megindította csapatait, a Líbiai Nemzeti Hadsereget a főváros, Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.

A hadvezér vereséget szenvedett, erőit visszavonta a főváros alól, ugyanakkor továbbra is ellenőrzése alatt van az ország keleti része, így a kőolajterminálok, amelyeket a kormányerők az év elején vettek blokád alá, valamint a déli országrész egy része.

A 2011-ben bevezetett fegyverembargó gyakorlatilag hatástalan, az egységkormányt Törökország katonailag támogatja, Haftar pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Az Európai Unió ezért egy új, Irini elnevezésű tengeri műveletet indított április elején a Líbiát érintő fegyverembargó hatékony ellenőrzésére.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑