Cadmus

Az ENSZ BT jóváhagyta tűzszüneti megfigyelők telepítését Líbiába

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken jóváhagyta egy hatvanfős tűzszüneti megfigyelői kontingens telepítését a konfliktus sújtotta Líbiába.

Az ENSZ BT egyhangúlag támogatta António Guterres főtitkár erre vonatkozó előterjesztését. A testület egyben felhívta az ország átmeneti vezetését, hogy működjön közre a szabad és tisztességes – december 24-re kitűzött – választások előkészítésében.

Az ENSZ-megfigyelők egy kisebb csoportja már március elején elindult Líbiába a tavaly októberben kötött tűzszüneti megállapodás felügyeletére.

“A megfigyelőket Szirt városába telepítjük, amint megteremtik a világszervezet állandó képviseletének előfeltételeit, ideértve a biztonsági, a logisztikai, az egészségügyi és a műveleti vonatkozásokat is” – írta Guterres az ENSZ BT-nek címzett április 7-i üzenetében. “Időközben egy előretolt jelenlétet alakítunk ki Tripoliban, ahogy az lehetővé válik” – tette hozzá.

A Mohamed Dbeibeh ideiglenes líbiai miniszterelnök vezette kabinetet március 15-én iktatták be. Dbeibehet az ENSZ égisze alatt Svájcban megtartott voksoláson választották meg a líbiai politikai élet, valamint a regionális és törzsi csoportok képviselői. Líbia átmeneti kormányzatának feladata felváltani a rivális kormányzatokat, és az országot a decemberben tartandó parlamenti és elnökválasztásig irányítani.

A pénteken elfogadott határozatban az ENSZ BT hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen a nők és a fiatalok teljes körű, egyenrangú és érdemi bevonása a választási folyamatba. A testület egyben nyomatékosan felszólította a konfliktus szereplőit a fegyvernyugvás tiszteletben tartására és támogatására, ideértve a külföldi csapatok és zsoldosok haladéktalan kivonását az országból és a fegyverembargó betartását.

Líbia az országot vezető Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány évig kettős hatalom létezett: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok irányította Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑