Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ BT véget vet a világszervezet és az Afrikai Unió közös békefenntartó küldetésének

z ENSZ Biztonsági Tanácsa kedd este egyhangúlag megszavazta, hogy Szudán Dárfúr tartományában december 31-jén megszűnjön a világszervezet és az Afrikai Unió békefenntartó missziója, ahogy azt az átmeneti szudáni kormány, Oroszország és afrikai országok követelik.

A BT idén júniusban már megszavazta, hogy nem hosszabbítja meg az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó ereje, az UNAMID mandátumát, helyébe kisebb és kizárólag politikai szerepet betöltő küldetés lép, amely az ENSZ szudáni egységesített átmeneti segítségnyújtási missziója (UNITAMS) elnevezést kapja.

A UNAMID-ot 2007-ben hozták létre a világszervezet és az Afrikai Unió közötti első közös békefenntartói művelet keretében. Mára hatezer fős katonai és rendőri személyzetből, valamint több 1500 polgári alkalmazottból áll.

A szudáni kormány régóta szorgalmazta, hogy az UNAMID mandátuma szűnjön meg az év végén. Számos nyugati ország hasonlóképpen sürgette a UNAMID befejezését. Németország ENSZ-nagykövete, Christoph Heusgen viszont felhívta a figyelmet arra, hogy Szudán “válságos helyzetben van”, és az ottani átmeneti folyamat még mindig félresikerülhet.

Az északkelet-afrikai országban nagyon törékeny a demokrácia, miután egy felkelésben 2019 áprilisában sikerült megdönteni Omar el-Besír, a korábbi elnök három évtizeden át tartó tekintélyelvű hatalmát. Az országot azóta katonai-polgári vezetés irányítja, amely igyekszik véget vetni a több évtizedes polgárháborúknak, felülkerekedni a súlyos gazdasági helyzeten.

A Szudán nyugati részén fekvő Dárfúrban fegyveres konfliktus robbant ki a kormány katonai támogatását élvező arab milíciák és a helyi törzsek között, és ebben mintegy 400 ezer ember halt meg. A Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki az akkori szudáni elnök, Besír ellen.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑