Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ emberiesség elleni bűncselekmények miatt nyomoz

2022. 02. 01.

Feltehetően több mint ezer embert öltek meg a mianmari puccs óta olyan körülmények között, amelyek emberiesség elleni, illetve háborús bűncselekményeknek tekinthetők – közölte hétfőn az mianmari ügyek kivizsgálását irányító ENSZ emberi jogi megbízott.

A mianmari hadsereg 2021. február 1-jén erőszakkal távolította el az ország éléről Aung Szan Szú Kjí civil kormányát, véget vetve az egy évtizedes demokratikus átmenetnek. A puccs óta a katonaság egyre keményebben lép fel a hatalomátvétel ellen tiltakozókkal szemben.

“Tragikus módon az elmúlt év során kapott információk arra utalnak, hogy több mint ezer embert öltek meg olyan körülmények közepette, amelyek emberiesség elleni, illetve háborús bűncselekményeknek tekinthetők” – jelentette ki Nicolas Koumjian, a mianmari ügyek kivizsgálását irányító ENSZ emberi jogi megbízott.

“A biztonsági erők több ezer polgári személyt tartottak fogva olyan körülmények között, amelyeknél hiteles módon felmerül az önkényes fogva tartás, a kínzás, a nemi erőszak és az emberölés valószínűsége” – áll Koumjian hétfőn Genfben közzétett közleményében.

A vizsgáló misszió “számos helytálló dokumentumot gyűjtött össze ezen események kapcsán, és naponta újabb információk és bizonyítékok kerülnek az aktáinkba” – tette hozzá.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által 2018 szeptemberében létrehozott testület feladata, hogy bizonyítékot gyűjtsön a Mianmarban elkövetett legsúlyosabb, a nemzetközi jogba ütköző cselekményekről és aktákat állítson össze a büntetőeljárások megindításához.

Egy helyi civil szervezet szerint – amely az erőszak, kínzás és ítélet nélküli kivégzések eseteiről gyűjt adatokat – a puccs óta közel 1500 embert öltek meg, közel 12 ezret vettek őrizetbe. Több tömeggyilkosságot is a katonák számlájára írnak.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑