Az ENSZ felszólította a mianmari vezetést

A rohingja konfliktus ügyében vizsgálódó ENSZ-misszió kedden felszólította a mianmari civil kormányt: biztosítsa, hogy a hadsereg ne szólhasson bele a politikai életbe. A világszervezet jelentéstevői beszámolójukban azt javasolták, hogy ennek érdekében vizsgálják felül a délkelet-ázsiai ország alkotmányát is.

Bár 2016-ban a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű párt került hatalomra, a hadsereg továbbra is központi szerepet tölt be a mianmari politikai rendszerben. A katonaság kezében van a kulcsfontosságú védelmi, belügyi és határvédelmi tárca. Emellett beleszólása van a parlamenti mandátumok egynegyedének elosztásába, ami lehetővé teszi, hogy megakadályozza a hatalmát megnyirbálni szándékozó alkotmánymódosító tervezetek sikerét.

Az ENSZ szakértői újból követelték több katonai vezető eltávolítását a hadsereg éléről. A világszervezet munkatársai szerint Min Aung Hlaing vezérkari főnököt és öt társát felelősségre kellene vonni népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűnök miatt.

Az ENSZ-misszió – amely nem kapta meg a mianmari hatóságok engedélyét, hogy az országban vizsgálódhasson – több mint 850 áldozatot és tanút hallgatott meg a muszlim kisebbséget, a rohingjákat ért atrocitások felderítése érdekében, és számos műholdfelvételt tanulmányozott. A világszervezet ezek alapján mészárlásokról, kínzásokról, nemi erőszakról, kényszermunkáról és rejtélyes eltűnésekről számolt be.

Az illetékes ENSZ-misszió követelte a katonai műveletek azonnali leállítását és annak lehetővé tételét is, hogy az erőszak elől a szomszédos Bangladesben menedéket kereső több mint 700 ezer rohingja hazatérhessen Mianmar Arakán államába.

A világszervezet emellett felszólította a mianmari hatóságokat, hogy határozza meg a meggyilkolt vagy eltűnt emberek pontos számát. Az ENSZ szakértői óvatosnak nevezték az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet tízezer halálos áldozatra vonatkozó becslését.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑