Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ-főtitkár Staffan de Misturát nevezte ki nyugat-szaharai különmegbízottjának

2021. 10. 07.

António Guterres ENSZ-főtitkár Staffan de Mistura olasz diplomatát nevezte ki nyugat-szaharai különmegbízottjának – közölte szerdán Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő.

A tájékoztatás szerint de Mistura Horst Kohlert váltja a tisztségben, aki két éve mondott le erről a pozícióról.
Dujarric közölte, hogy “a különmegbízott a konfliktus szereplőivel, a környező országokkal, illetve az egyéb érintett erőkkel fog együttműködni a világszervezet Biztonsági Tanácsa 2548-as és más vonatkozó határozatai alapján”.

De Mistura 2014-től az ENSZ szíriai különmegbízottjának tisztségét látta el. 2018-ban személyes okokra hivatkozva jelentette be távozását, egyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy megbízatása alatt nem sikerült létrehozni a szíriai politikai rendezést célzó alkotmányozó bizottságot.

Hasonlóan megoldatlan konfliktust jelent Nyugat-Szahara, amelynek helyzetét az ENSZ ismételt közvetítési erőfeszítései ellenére máig nem sikerült megnyugtatóan rendezni.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek. A térség miatt éles diplomáciai viszály bontakozott ki Algír és Rabat között.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑