Az ENSZ-főtitkárt aggasztja a Maliban kialakult humanitárius és biztonsági helyzet

 António Guterres ENSZ-főtitkár szerint szörnyű humanitárius és biztonsági helyzet alakult ki Maliban és az afrikai Száhel övezetben a koronavírus okozta járvány miatt.

Guterres az ENSZ Biztonsági Tanácsának készített jelentésében – amelybe az AP amerikai hírügynökség betekintést nyert – azt írja, hogy továbbra is rendkívül aggasztó a térség romló biztonsági helyzete, ahol az al-Kaidával és az Iszlám Állammal szövetséges terrorcsoportok egymással versengenek a befolyási területek birtoklásáért. Mali északi és középső részén folytatódnak a támadások a polgári lakosság, illetve az ország és a nemzetközi közösség erői ellen, és a terrorcsoportok közti összecsapásokról is érkeztek hírek.

Mali Nyugat-Afrika mintaállamának számított, mindaddig, amíg 2012-ben egy elvetélt katonai hatalomátvétel nyomán anarchiába nem süllyedt. Ezt kihasználva szélsőséges iszlamisták ellenőrzésük alá vonták az ország északi részét.

Bár a következő évben, 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték őket a térségből, nem hagytak fel a támadásokkal, és megvetették a lábukat Mali középső és déli részében is, valamint a szomszédos Burkina Fasóban és Nigerben.

A lázadók és a két említett terrorhálózathoz köthető csoportok 2015 óta átszivárogtak az ország kietlen északi részéből a sűrűbben lakott középső részébe, ellenségeskedést és erőszakot szítva az ott élő etnikai csoportok között.

Guterres szerint a koronavírus-járvány miatt humanitárius válság alakult ki Maliban, ahol 3,5 millió ember számára bizonytalan élelmiszerellátás, és 757 ezer számára súlyosan bizonytan. A járvány miatt az elkövetkező hónapokban 1,3 millióra nőhet azoknak a száma, akiknek a helyzete válságossá válik.
A járvány várható hatásai miatt a mali kormány ötről 0,9 százalékra csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését – hívta fel a figyelmet jelentésében Guterres, aki szerint a termelés, a külföldön dolgozó vendégmunkások visszautalásainak és az adóbevételek csökkenése miatt 800 ezerre duzzadhat a szegénységi küszöb alatt élők száma a 18,5 milliós országban.

Az ENSZ-főtitkár kedvező fejleménynek tartja azt, hogy az egymással versengő pártok elkötelezettek a 2015-ös békemegállapodás végrehajtása iránt, és bátorító az is, hogy a márciusban-áprilisban tartott választások következtében háromszorosára, 41-re nőtt a nők száma a törvényhozásban.

Fontos eredmény az ország újjászervezett hadseregének telepítése az ország északi részébe, ami António Guterres jelentése szerint nem vált volna lehetővé a Maliban szolgálatot teljesítő békefenntartó ENSZ-haderő (MINUSMA) nélkül. A főtitkár javasolta a 15 600 fős MINUSMA mandátumának meghosszabbítását a jövő év júliusáig. Mali újjászervezett hadseregben egyforma arányban vesznek részt egykori kormánykatonák, lázadók és a helyi önvédelmi csoportok fegyveresei.

Maliban 1461 igazolt koronavírus-fertőzöttet tartanak számon a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, a víruos okozta Covid-19-betegségbe pedig 85-en haltak bele.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑