Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ gyorssegélyt kért a Libanonban élő palesztin menekülteknek

2022. 10. 24.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) 13 millió dollár (5,4 milliárd forint) azonnali támogatásra jelentette be igényét pénteken, hogy segítséget nyújthasson a Libanonban élő palesztin menekülteknek.

Közleményében a szervezet biztosa, Philippe Lazzarini azt mondta, az összeget elsősorban az egészségügyi és oktatási programok fenntartására fordítanák, valamint családoknak juttatnának belőle.

Lazzarini kiemelte, hogy Libanonban “szinte mindegyik palesztin szegénységben él” (a szervezet becslései szerint ez az arány 93 százalék), miközben Libanon történetének legsúlyosabb gazdasági válságán megy keresztül.

A válság tovább nehezíti a palesztinok helyzetét is – mutatott rá.

Libanon túlzsúfolt menekülttáboraiban mintegy 210 ezer palesztin él, beleértve azt a 30 ezer embert is, akik Szíriából érkeztek a polgárháború kirobbanását követően.

A nehéz körülmények miatt sok palesztin, elsősorban az észak-libanoni térségekből illegálisan igyekszik Európába jutni a Földközi-tengeren át.

Az UNRWA oktatási, egészségügyi és lakhatási segítséget nyújt a Ciszjordániában, a Gázai övezetben, Kelet-Jeruzsálemben, Jordániában, Libanonban és Szíriában élő 5,5 millió, regisztrált palesztin menekültnek. Az utóbbi években a hivatal többször figyelmeztetett arra, hogy pénzhiány miatt jelentős kihívásokkal küzd megbízatásának teljesítése során.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑