Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ is segített a hazatoloncolásban

2017. 12. 28.

Több mint 140 illegális bevándorlót toloncoltak haza a líbiai hatóságok az ENSZ menekültügyi szervezetének segítségével. Az országban tarthatatlan a helyzet a menekülttáborokban, miután a migránsok csak nagy nehézségek árán tudnak hajóra szállni és Olaszország felé indulni. A szerb–horvát határon közben 150 migráns tüntetésbe kezdett. Azt követelték a horvát hatóságoktól, hogy nyissák ki a határt.

Líbia az ENSZ menekültügyi szervezetének közreműködésével toloncolja vissza őket hazájukba, a Nyugat-Afrikában található Guineába.

“A líbiai menedékközpontok összefogásaként 142 guineai migránst szállítunk vissza” – mondta Ismail Shanab, a Misrata Illegális Migráns Menedékközpont vezetője.

2014 óta 600 ezren indultak el Líbiából a Földközi-tengeren át Európába. Július óta drasztikusan visszaesett a bevándorlók száma, az egyik líbiai kikötőben fegyveresek tartóztatják fel az induló hajókat, és adják el a migránsokat rabszolgának. Az Amnesty International adatai szerint decemberre húszezer bevándorló rekedt Líbiában.

A szerb–horvát határon 150 migráns állított fel rögtönzött sátortábort a senki földjén. Az illegális bevándorlók azt követelik, hogy engedjék be őket Horvátországba, ahonnan Nyugat-Európába állnának tovább. Az érdekesség az, hogy egyes források szerint ezen emberek jó része repülővel érkezett Szerbiába, ami arra utalhat, hogy ez az egész incidens egy megszervezett dolog.

“Ez az utolsó állomás. Addig maradunk itt, amíg meg nem halunk. Talán kinyitják a határokat, és engednek minket. Menni akarunk Szerbiából, mert nem támogatnak minket” – mondta egy iráni férfi.

A horvát rendőrség készenléti alakulatot vezényelt a térségbe.

“Nem kell víz és élelem. Engedélyt akarunk, hogy átléphessük a határt” – mondta egy másik iráni.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában jelenleg 4500 migráns tartózkodik. A balkáni útvonal 2016-os lezárása óta is érkeznek menekültek Szerbiába, igaz, most már Bulgária felől.

Orientalista.hu – HírTV

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑