Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ Közgyűlés szavazásán elbukott a Hamászt elítélő határozat

2018. 12. 07.

 

Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése csütörtökön nem fogadta el a Hamász palesztin szervezetet elítélő állásfoglalást, amely az elmúlt hetek diplomáciai erőfeszítései fényében nagy vereség Izraelnek és amerikai szövetségesének.

Míg az Egyesült Államok által támogatott határozat-tervezet megkapta a szavazatok többségét, az elfogadáshoz szükséges kétharmados támogatás nem jött össze.

A szavazás végül 87 igen, 57 nem és 33 tartózkodással zárult.

“Az Egyesült Államok sikertelen vállalkozása az ENSZ-ben pofon az amerikai kormányzatnak és megerősíti az ellenállás legitimitását.” – írta Sami Abu Zahri Hamasz szóvivője Twitteren.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász szintén örvendetesnek találta az eredményt, annak ellenére, hogy rossz viszonyt ápol a Hamásszal.

A Hamász vezetői ritka diplomáciai kampányba kezdtek a szavazás előtti napokban, a szervezet vezetője, Ismail Haniyeh az ENSZ-hez, az arab országokhoz fordult támogatásért.

Az intézkedés ellen szavazók között volt Kína és Oroszország. India tartózkodott pedig az utóbbi időben nagyon jó kapcsolatokat ápol Izraellel. Az intézkedést széles körben támogatták az európai országok valamint Argentína és Brazília is.

A múlt héten az Európai Unió megegyezett abban, hogy a blokk 28 országa támogatni fogja az intézkedést, miután az Egyesült Államok beleegyezett, hogy változtatni fog a szöveg nyelvezetén.

A határozat bemutatásakor Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet felszólította a tagállamokat, hogy tegyék félre az izraeli-palesztin békemegállapodással kapcsolatos nézeteiket, és csak a terrorizmus ellen foglaljanak állást.

“Ez a nap történelmi lehet az ENSZ-ben,” – mondta. “A Közgyűlés több mint 700 Izraelt elítélő határozatot fogadott el. És nem fogadott egyetlen állásfoglalást sem, amely elítéli a Hamászt. Ez, mindenek előtt, maga az Egyesült Nemzetek elítélése.”

Azonban Bolívia és számos arab állam a szavazás előtt kétharmados többséget kért a javaslat elfogadásához.

María Fernanda Espinosa a közgyűlés elnöke ekkor azt mondta, mivel számos más küldöttség is ugyanezzel a kéréssel fordult hozzá, úgy határozott, hogy megszavaztatja a kérdést, mely 75-72-re végződött, 26 állam tartózkodásával.

Újkelet nyomán

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑