2019. 08. 11.

Az ENSZ líbiai missziója két tagjának életét oltotta ki egy autóba rejtett pokolgép

Az ENSZ líbiai missziójának (UNSMIL) két tagjával végzett egy autóba rejtett pokolgép szombaton az ország keleti részén lévő Bengáziban, a merényletben további tíz ember, köztük egy gyermek megsebesült – jelentették a helyi biztonsági szervek.

A LANA líbiai hírügynökség szerint a robbanás akkor következett be, amikor az ENSZ konvoja éppen egy bevásárlóközpont előtt haladt el. Az UNSMIL egyik halottja líbiai, a másik pedig a Fidzsi-szigetek állampolgára volt.

A világszervezet helyi missziója tűzszünetet próbál tető alá hozni az egymással harcoló felek között. Halífa Haftar, a Kelet- és Dél- Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője – aki április 4-én indította meg csapatait az egységkormány kezében lévő Tripoli elfoglalására – mindeddig elutasította a javasolt fegyvernyugvást, de az iszlám világ egyik legfontosabb – szombattól keddig tartó – áldozati ünnepe, az Íd al-Adha – idejére mégis beleegyezett a harcok beszüntetésébe.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a szombati robbanás összefüggésben áll-e a jelenlegi harci helyzettel. Haftar áprilisban azzal az indokkal kezdte meg tripoli hadjáratát, hogy meg akarja tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb mértékben ellenőrzésük alá vonni.

Haftar elutasítja az ENSZ támogatását élvező egységkormányt, amely a nyugat-líbiai fővárosban, Tripoliban székel, így az ország gyakorlatilag két részre szakadt, két párhuzamos hatalom küzd egymással.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑