Az ENSZ megegyezést sürget az etiópiai gáttal kapcsolatban

Együttműködésre és megegyezésre szólította fel az ENSZ-főtitkár szóvivője kedden Etiópiát, Egyiptomot és Szudánt a Kék-Nílus etiópiai szakaszán épülő gát ügyében, nem sokkal az arról tartott tárgyalások zátonyra futása után.

“Továbbra is sürgetjük a feleket, folytassák erőfeszítéseket, s tegyenek gyakorlati lépéseket a megegyezés érdekében” – jelentette ki Stéphane Dujarric, hozzátéve, hogy a világszervezet támogatja a további egyeztetéseket.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szerdán figyelmeztetett, hogy nem zárnak ki semmilyen lehetőséget, amennyiben továbbra sem sikerül megállapodni az ügyben, miután az előző napon kudarcba fulladtak az Afrikai Unió (AU) közvetítésével, Kinshasában zajló egyeztetések.

“Azt üzenem az etiópiai testvéreknek, hogy nem szabad olyan pontra jutnunk, ahol ráteszik kezüket Egyiptom vizének akár csak egyetlen cseppjére is, mert minden lehetőség nyitva áll” – hangoztatta az állami televízióban közvetített beszédében Szíszi.

Az egyiptomi elnök leszögezte, hogy a civakodásnál és vitánál jobb az együttműködés.

A 4,6 milliárd dolláros költséggel épülő Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógátat – amely Afrika egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése – a Kék-Nílus etiópiai szakaszán, Szudán határánál építik 2010 óta amerikai pénzügyi támogatással, de a vízhozamok csökkenése és az általában véve is szűkös vízforrások miatt vita robbant ki Kairó, Addisz-Abeba és Kartúm között.

Az AU közvetítésével zajló egyeztetéseket a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában tartották vasárnap és hétfőn, hogy megpróbáljanak véget vetni a gát építése miatt a három ország között évek óta tartó vitának, de kedden Kairó azt közölte, a tárgyalásokon nem született megállapodás.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑