Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ szankciós listáján szereplő embercsempészt fogtak el Líbiában

Elfogtak az ENSZ szankciós listáján is szereplő embercsempészt Tripoliban – közölte a világszervezet támogatását élvező líbiai nemzeti egységkormány csütörtökön.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 2018-ban vette fel szankciós lajstromára Abd ar-Rahmán al-Miladot. A Bidzsa becenéven is ismert bűnözőt a líbiai fővárosban vették őrizetbe a helyi ügyészség vizsgálatát követően, amelyet az ENSZ BT szankciós bizottságának kérésére folytattak le migráns-, illetve üzemanyag-csempészet gyanúja miatt – közölte a tripoli belügyminisztérium.

A tárca szerint a biztonsági erők további gyanúsítottak után is kutatnak az ügyben.

Egy fegyveres csoport eltorlaszolt néhány utat Tripoliban Milad őrizetbe vétele ellen tiltakozva.

Milad vezette a fővárostól nyugatra található ez-Závíja kikötőváros térségéért felelős parti őrség regionális egységét. A kikötő ismert indulási pontja a Földközi-tengeren keresztül Európába igyekvő migránsoknak.

A világszervezet szakértői testülete szerint Milad és a parti őrség több másik tagja is közvetlenül kapcsolatba hozható migránsok csónakjainak lőfegyverekkel elkövetett elsüllyesztésével.

Tavaly az olasz sajtó közölte, hogy Milad tagja volt egy líbiai küldöttségnek, amely 2017-ben a szicíliai Mineo településen rendezett konferencián vett részt az ottani befogadóközpontban.

Néhány hónappal később az akkori olasz belügyminiszternek, Marco Minnitinek sikerült jelentősen csökkentenie az érkező illegális bevándorlók számát a Líbiával kötött együttműködési megállapodások alapján, bár ezek részleteit nem hozták nyilvánosságra.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑