Cadmus fordítás Cadmus

-Az ENSZ szerint több mint 200 ezren váltak menekültté a mianmari konfliktus miatt

2021. 06. 17.

Több mint 200 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából Mianmarban a hadsereg és civil fegyveres csoportok, valamint etnikai gerillaszervezetek közötti fegyveres konfliktus miatt a február eleji katonai hatalomátvétel óta – tudatta szerdán az ENSZ.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) jelentése szerint több mint 108 ezer ember menekült el otthonából a kelet-mianmari Kajáh államban, ahol mianmari katonák harcokat folytatnak a puccs nyomán alakult Karenni Népi Védelmi Erővel (KPDF).

A karenni milícia kedden ideiglenes tűzszünetet hirdetett a humanitárius válság miatt, amely menekültek ezreit sújtja, köztük gyerekeket és időseket, akik élelmiszer, gyógyszer és megfelelő menedék híján vannak.

A puccs utáni erőszak miatt tízezrek menekültek el otthonukból a szintén kelet-mianmari Karen, valamint az északnyugat-mianmari Csin államban, az észak-mianmari Kacsin és az északnyugat-mianmari San államban pedig súlyosbították a már eleve évtizedek óta meglévő etnikai alapú konfliktust.

Az OCHA szerint körülbelül egymillió ember szorul segítségnyújtásra az országban, az ehhez szükséges 276 millió dollárból pedig 49 millió gyűlt csak össze eddig.
Mindeközben a Myanmar Now nevű hírportál helyi lakosok beszámolójára hivatkozva arról számolt be: a hadsereg csaknem teljesen porig égetett egy falut Csin állam területén.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az Aung Szan Szú Kjí vezette kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. A tüntetők egy része csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz, míg mások fegyvert ragadtak, és beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez, amelyeknek egy része támogatja a katonai hatalomátvétel elleni megmozdulásokat.
A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 864 embert öltek meg, és hatezernél többet vettek önkényesen őrizetbe, közülük több mint 4800-an továbbra is őrizetben vannak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑