Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ távozó különmegbízottja csalódott az asztanai tárgyalások kudarca miatt

Staffan de Mistura, az ENSZ hamarosan távozó szíriai különmegbízottja csalódottan nyilatkozott csütörtökön az Asztanában orosz-iráni-török közvetítéssel megtartott újabb tárgyalási fordulóról, szerinte ez elszalasztott alkalom volt a szíriai nép szempontjából – írja az MTI.

Mistura már november végén távozni akart a tisztségből, de több mint egy héttel ezelőtt vállalta, hogy tesz még egy utolsó kísérletet szíriai alkotmányozó bizottság felállítására, hátha ez sikerül decemberben. A testületnek kulcsszerepet szánnak egy új alkotmány kidolgozásában, a következő választások megtartásában és a háború lezárásában. Az ügyben tíz hónapja nincs előrelépés.

Nem történt semmilyen kézzelfogható előrelépés a kazah fővárosban megtartott újabb kétnapos tárgyaláson”

– írta közleményében Mistura hivatala.

A szíriai háborúban Oroszország és Irán a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogatja, míg Törökország a lázadókat, de mindhárom ország kezességet vállalt a szíriai feszültségcsökkentési övezetek működéséért.

Aszad kormánya viszont mindig elutasította, hogy a nemzetközi erők segítségével újraírják az ország alkotmányát, ragaszkodik ahhoz, hogy ez a szíriaiak saját ügye, az ENSZ és a közvetítő három ország még csak nem is segíthet ebben.

A hivatalát 2014 óta betöltő svéd-olasz Staffan de Mistura, október végén személyes okokra hivatkozva távozik pozíciójából. Helyére António Guterres ENSZ-főtitkár Geir Pedersen norvég diplomatát javasolta.

888.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑