Az ENSZ volt líbiai különmegbízottja képmutatással vádolta az ENSZ BT-t

Haszán Szalamé, az ENSZ volt líbiai különmegbízottja képmutatással vádolta a világszervezet Biztonsági Tanácsát (BT) csütörtökön, amiért aláásta béketeremtő erőfeszítéseit a polgárháború sújtotta észak-afrikai országban.

A nemzetközi közvetítők és döntéshozók Oslói Fóruma által nemrég indított The Mediator’s Studio rádiós műsornak adott interjújában azt állította, hogy az ENSZ BT tagjainak többsége támogatta a Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar hadúrnak a Tripoliban székelő rivális egységkormány ellen tavaly áprilisban indított offenzíváját.

“Egyszerre szúrnak hátba azzal, hogy az ENSZ BT tagjainak többsége Haftart támogatta, amikor megtámadta Tripolit, miközben a líbiaiak bírálnak, mert nem állítjuk meg őt” – mondta Szalamé.

Ez volt a diplomata első interjúja, mióta a tisztségéről márciusban lemondott egészségügyi okokra hivatkozva.

Szalamé néhány héttel a berlini Líbia-konferenciát követően távozott tisztségéből.

A konferencián a világ vezetői a többi között megállapodtak az észak-afrikai országgal szemben elrendelt fegyverembargó fenntartásáról, elvágva ezzel a konfliktus szereplőinek utánpótlását, és kikövezve az utat egy tartós tűzszünet felé.

A diplomata interjújában azonban hangsúlyozta, hogy a tanácskozást követő napon az ENSZ BT egyes tagjaitól származó fegyverszállítmányokról, Líbiába érkezett harci repülőgépekről és zsoldosokról készült felvételek voltak a íróasztalán.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑