Cadmus fordítás Cadmus

Az erőszak abbahagyására szólította fel Törökországot és a Szíriai Demokratikus Erőket az ENSZ szíriai különmegbízottja

2022. 11. 30.

Az erőszak azonnali abbahagyására és a nyugalom helyreállítására szólította fel Törökországot és a Szíriai Demokratikus Erőket Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja kedden.

A tisztségviselő az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt figyelmeztetett, hogy a jelenlegi feszültség veszélybe sodorja a civileket és a regionális stabilitást.

Pedersen szerint Szíria teljes területén szükség van az erőszak leállítására, például a felkelők utolsó hátországában, Idlíb tartomány északnyugati részén, ahol egyre gyakrabban sértik meg a tűzszünetet a szembenálló felek. Emellett kifogásolta, hogy légicsapások érték Damaszkuszt, Homszot, Hamát és Latakiát, valamint a szíriai-iraki határrégiót, délen pedig katonai összecsapásokra került sor.

Pedersent leginkább a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők és Törökország közötti villongások aggasztják, amelyek török területre is átcsaptak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a hat halálos áldozatot követelő november 3-i isztambuli merénylet után a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát tette felelőssé, amely Ankara szerint a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábja. A támadást követően Erdogan légicsapásokat rendelt el szíriai és iraki célpontok ellen, illetve szárazföldi offenzívával fenyegetett.

A kurdok tagadják, hogy közük lett volna a merénylethez, és azt állították: a török légicsapásokban civilek vesztették életüket, és veszélybe került az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelem.

Ugyanakkor Pedersen emlékeztetett: egyes értesülések szerint a Szíriai Demokratikus Erők török katonákra támadtak, ráadásul török területen. A különmegbízott megjegyezte: a helyzet rendkívül aggasztó, miután jelenleg senki sem tesz erőfeszítést a szíriai konfliktus politikai rendezésére. A kormány, az ellenzék és a civil társadalom képviselőiből álló bizottság, amelynek feladata a szíriai alkotmány felülvizsgálata, már hat hónapja nem ült össze. Pedersen újból szorgalmazta, hogy januárban Genfben kerüljön sor a következő ülésre.

A különmegbízott szerint több területen tenni lehetne a helyzet javításáért, például meg kell fékezni a katonai erőszakot, meg kell újítani a segélyszállítmányokról szóló, januárban lejáró megállapodást, újra kellene indítani az alkotmányos bizottság találkozóit, és bizalomépítő intézkedéseket kell tenni.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑