Cadmus fordítás Cadmus

Az erőszak visszaszorításában állapodtak meg Izrael és a palesztinok képviselői

2023. 03. 20.

Izraeli és palesztin tisztségviselők az egyiptomi Sarm es-Sejkben megállapodtak egy olyan mechanizmus létrehozásáról, amellyel a cél az erőszak visszaszorítása és a rendzavaró akciók megelőzése.

Husszein es-Sejk, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának főtitkára rövid hétfői közleményében úgy fogalmazott, hogy a Sarm es-Sejk-i ötoldalú tárgyalások “nehezek” voltak, de egyes kérdésekben sikerült előre lépni.

Az amerikai, egyiptomi és jordániai tisztségviselők részvételével tartott egyiptomi találkozón megerősítették a múlt havi akabai tárgyalásokon elfogadott kötelezettségvállalásokat is, beleértve azt az izraeli ígéretet, hogy négy hónapra leállítják az új zsidó telepek létesítésének folyamatát.

A gázai övezetet ellenőrzése alatt álló Hamász radikális palesztin szervezet elítélte, hogy a ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság leült tárgyalni az izraeli kormánnyal, mert szerinte az csak “fokozza a palesztin nép elnyomását”.

A február 26-i akabai találkozót megelőzően az izraeli kormány visszamenőleges hatállyal engedélyezte kilenc zsidó telep létesítését Ciszjordániában, és további építkezéseket jelentett be. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a bejelentés miatt hangot adott “mély aggodalmának”. Az Egyesült Államok európai szövetségesei, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország külügyminiszterei ugyancsak elítélték ezeket a terveket.

Az izraeliek által megszállt Ciszjordániában az elmúlt hónapokban szinte napi rendszerességgel voltak összetűzések, különösen a telepesek és palesztinok között. Hivatalos izraeli, illetve palesztin statisztikák szerint az erőszaknak az idén 89 palesztin és 14 izraeli áldozata volt.

Az elmúlt évben az izraeli erők ezreket tartóztattak le Ciszjordániában, és több mint 200 palesztin fegyverest, illetve civilt öltek meg. A palesztinok támadásaiban több mint 40 izraeli vesztette életét.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑