Az etióp hadsereg elfoglalta Tigré székhelyét, véget ért a katonai művelet

Az etióp hadsereg elfoglalta Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, és ezzel véget ért a lázadók elleni katonai művelet – jelentette be Abij Ahmed etióp miniszterelnök szombaton a Twitteren.

A kormányfő hozzátette: a rendőrség elkezdte a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezetőinek felkutatását, akik november 4-e óta harcoltak a központi kormány ellen. Ahmed megjegyezte, hogy a lázadókat bíróság elé állítják tetteikért.

Aláhúzta: a következő feladat az újjáépítés lesz, de a legfontosabb az, hogy Tigrében az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. A TPLF egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Debrecion Gebremikael, a TPLF vezetője a Reuters hírügynökségnek eljuttatott szöveges üzenetben közölte, hogy folytatják a harcot a kormánycsapatok ellen.
“Brutalitásuk csak elszántságunkat erősíti, hogy a végsőkig harcoljunk a betolakodók ellen” – hangsúlyozta a felkelők vezére.

A Reuters üzenetben feltett kérdésére, hogy ez a harctevékenység folytatását jelenti-e, Gebremikael azzal válaszolt: “természetesen”.

“Önrendelkezési jogunk védelméről van szó” – tette hozzá.

Ahmed előző nap jelentette be, hogy megindítják az északi tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) elleni offenzíva “végső fázisát”. A hadsereg szombaton tüzérséggel támadta Tigré székhelyét, Mekelét. Mekelének a fegyveres konfliktus kitörése előtt mintegy 500 ezer lakosa volt, de több tízezren elmenekültek.

Szerdán lejárt ultimátumában a kormány fegyverletételre szólította fel a lázadókat, mindhiába. A több mint ötmillió lakosú északi tartományban a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vette át az uralmat november elején. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított.

A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében. Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból. Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

A konfliktusban több ezren vesztették életüket és százezrek váltak földönfutóvá. Menekültek tízezrei indultak meg a szomszédos Szudán felé. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak. Tigrében legalább 600 ezer alultáplált ember szorul segítségre, akik a térség lezárását követően elérhetetlenné váltak a segélyszervezetek számára.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑