Cadmus fordítás Cadmus

Az etióp kormányfő elutasította a párbeszédet a tigréi lázadók vezetőivel

Az etióp kormányfő ismételten elutasította a párbeszédet a tigréi lázadók vezetőivel az Afrikai Unió (AU) küldötteivel folytatott pénteki megbeszélésén, kiemelte ugyanakkor, hogy hajlandó tárgyalni a tartomány “törvényes” képviselőivel.

Abij Ahmed arról számolt be, hogy a hadsereget utasították az észak-etiópiai tartományt uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezetőinek őrizetbe vételét célzó művelet “végső szakaszának” megindítására.

Az AU küldöttei, Ellen Johnson Sirleaf korábbi libériai, Joaquim Chissano volt mozambiki, illetve Kgalema Motlanthe egykori dél-afrikai elnök egyelőre nem nyilatkozott.

Az etióp miniszterelnök elutasította a nemzetközi beavatkozást, és kijelentette, hogy a jogállamiság tigréi kikényszerítésének kudarca “a büntetlenség kultúráját táplálná, ami pedig pusztító következményekkel járna az ország túlélése szempontjából”.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken közölte, hogy mintegy 32 tonna segélyszállítmányt juttattak el Szudánba az erőszak elől a szomszédos országba menekült etiópiai menekültek tízezrei számára.
Csütörtökön lejárt a kormányerők által adott 72 órás tűzszünet határideje, a hivatalos tájékoztatás szerint ezt követően megindították a végső offenzívát Tigré tartomány fővárosa, Mekele ellen.

A térségben november elején robbantak ki harcok, miután a kormány szerint a TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist. Az etióp haderő ezután indított offenzívát. A harcokban és légicsapásokban már százak – akár ezrek – veszthették életüket, és mintegy 40 ezren menekülhettek a szomszédos Szudánba.

Az etióp kormányzat nem ismeri el Tigré vezetőjeként a helyben igen népszerű TPLF-t, amely még szeptemberben a központi kormány ellenkezésével dacolva választásokat tartott, hogy legitimálja hatalmát.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑