Cadmus fordítás Cadmus

Az etióp parlament levette a tigréi lázadószervezetet a terrorszervezetek listájáról

2023. 03. 22.

Az etióp parlament levette az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadószervezetet a terrorszervezetek listájáról – közölte szerdán az EBC etióp hírügynökség a képviselőtestület döntése alapján.

A tájékoztatás szerint az 547 tagú parlament képviselőinek elsöprő többsége támogatta az indítványt, mindössze 61-en ellenezték, öt tartózkodás mellett.

A TPLF 2021-ben, a térséget sújtó belháború idején került fel a kelet-afrikai ország terrorszervezeteket felsoroló listájára egy másik lázadócsoporttal, az Oromo Felszabadítási Hadsereggel (OLA) együtt.

Az etióp hadsereg 2020 november elején offenzívát indított az északi Tigré tartományt uraló TPLF ellen, mert lázadással vádolta. Az ENSZ becslései szerint csak Tigrében mintegy félmillió halálos áldozata lehetett a belháborúnak, az Egyesült Államok, az ENSZ, valamint több emberi jogi szervezet azzal vádolta a szemben álló feleket – így a konfliktusba beavatkozó eritreai csapatokat is -, hogy súlyos – emberiesség elleni bűntettekkel és háborús bűncselekményekkel felérő – atrocitásokat követtek el.

Az addisz-abebai vezetés és a TPLF 2022 novemberében Dél-Afrikában békemegállapodást írt alá, amely véget vetett a két évig tartó polgárháborúnak.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑