Az etiópiai Tigrében elkövetett nemi erőszakra hívta fel a figyelmet az ENSZ különmegbízottja

Rendkívül aggasztónak nevezte az ENSZ fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszakkal foglalkozó különmegbízottja csütörtökön a harcok sújtotta észak-etiópiai Tigré tartományból érkező, nemi erőszakról szóló jelentéseket, és felszólította az etióp kormányt, azonnal biztosítsa a segélyszervezetek belépését a területre.

A tartományi székhely, Mekele egészségügyi központjaiban drámaian nőtt a kereslet a fogamzásgátló szerek és a nemi betegségeket kimutató tesztek iránt, ami harcok idején szexuális bűncselekményeket jelez – áll egyebek közt a Pramila Patten csütörtöki közleményében.

Kiemeli, hogy a Tigréből érkező jelentések szerint az embereket nem ritkán arra kényszerítik, hogy saját családtagjaikon kövessenek el erőszakot, sok nő pedig csak szexuális szolgáltatásért cserébe jut létfontosságú árucikkekhez.

Az etiópiai hadsereg november 4-én indított offenzívát a térséget korábban uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet felkeléssel vádolt. Ezrek haltak meg, további több mint 300 ezren menekültek el otthonukból a harcok és légicsapások során, humanitárius katasztrófa alakult ki a már amúgy is szegény, körülbelül ötmillió lakosú régióban.

A 2019-ben Nobel-békedíjjal jutalmazott Abij Ahmed etióp miniszterelnök november végén jelentette be Mekele bevételét és a harcok végét, ám a TPLF több egysége gerillaharcot hirdetett a kormányerők ellen.

A Pramila Patten által kiadott közleményben sürgetik a belépést egyebek közt a tigréi Sire menekülttáborába, ahol több mint ötezer eritreai él rendkívül rossz körülmények közt, valamint kitér arra a több mint 59 ezer etiópiaira is, akik a harcok elől a szomszédos Szudánba menekültek.

Tigré átmeneti kormányzata a felhívást nem kommentálta.

Január elején az etiópiai állami televízió egy ismeretlen, katonai egyenruhát viselő férfit szólaltatott meg, aki arról számolt be, hogy a Mekelében elkövetett nemi erőszakot gyakran a szövetségi és a helyi hatóságok jelenlétében követik el.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑