Cadmus fordítás Cadmus

Az EU 25,5 milliárd forintnyi segélyt küld az éhínség sújtotta Dél-Szudánba

Az Európai Unió 82 millió euró (mintegy 25,5 milliárd forint) értékű sürgősségi segélyt juttat Dél-Szudán éhínséggel küzdő lakosai számára – közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője keddi sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Elmondta, hogy ez az Európai Bizottság első segélye Dél-Szudán 2011-ben megszerzett önállósága óta, amely a hivatalosan is éhínségnek nyilvánított humanitárius állapotokra kíván válaszolni.

A szóvivő – Hrisztosz Sztilianidesz, a brüsszeli bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagjának szavait idézve – hangsúlyozta, hogy a dél-szudáni helyzet teljes mértékben ember okozta katasztrófa. Sürgős cselekvésre van szükség, hogy megelőzhetők legyenek a további éhhalálok – fogalmazott.

A támogatással elsősorban az élelmiszer- és ivóvízellátás javításában, valamint egészségügyi és higiéniás eszközök beszerzésében és a lakhatási körülmények javításában segít az EU.

A biztos annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy a humanitárius szervezetek számára azonnal lehetővé kell tenni a teljes körű munkavégzést, amelynek egyik feltétele az azonnali fegyverletétel.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság a dél-szudáni fegyveres konfliktus kitörése, 2013 decembere óta romló humanitárius helyzet javítása érdekében ez idáig 381 millió eurót juttatott az afrikai ország lakosainak megsegítésére.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑