Cadmus fordítás Cadmus

Az EU elítélte az újabb izraeli telepek építésének engedélyezését

2024. 03. 07.

Az Európai Unió elítéli, hogy az izraeli hatóságok a héten jóváhagyták legkevesebb 3426 lakóegység építésének vagy bővítésének tervét, “tovább növelve ezzel az illegális telepek számát a megszállt Ciszjordániában” – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter február végén egy ciszjordániai merénylet után jelentette be, hogy Izrael több mint háromezer telepeslakás felépítésének terveivel válaszol a terrortámadásra. A bejelentés nyomán az építkezéseket engedélyező izraeli tervbizottság szerdán több mint háromezer új lakás felépítését hagyta jóvá Ciszjordániában. Az elmúlt évben összesen 18 515 új lakás építését engedélyezték az 1967-ben Jordániától elfoglalt területen.

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője útján csütörtökön közzétett közleményében hangsúlyozta: az Európai Unió sürgeti Izraelt, hogy vonja vissza ezeket a döntéseket. A telepek a nemzetközi jog értelmében jogellenesek, és akadályozzák a békét, mivel veszélyeztetik a kétállami megoldást, vagyis hogy Izrael mellett megalakuljon egy palesztin állam – emelték ki.

A települések bővítése továbbá teljesen összeegyeztethetetlen a feszültségek csökkentésére irányuló erőfeszítésekkel, ami – mint kiemelték – még fontosabb a közelgő vallási ünnepek, a ramadán, a pészah és a húsvét előtt.

Az Európai Unió álláspontja változatlan: nem ismer el semmilyen változást az 1967 előtti határokhoz képest, beleértve Jeruzsálemet is, kivéve azokat, amelyekről a felek korábban megállapodtak – tették hozzá.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑