Cadmus fordítás Cadmus

Az EU elítélte Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivita elítélését és megkorbácsolását

2022. 01. 30.

Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivista börtönbüntetése, valamint a fizikai fenyítése ellentétes az emberi jogok és a jogállamiság egyetemes elveivel – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője vasárnap arra reagálva, hogy az iráni emberi jogvédőt nemrég nyolc év börtönre és 70 korbácsütésre ítélték.

Közleményében a szóvivő kiemelte: az alapvető jogokat, például a véleménynyilvánítás szabadságát mindig tiszteletben kell tartani.

“Az EU felszólítja Iránt, hogy tegyen eleget nemzetközi jog szerinti kötelezettségeinek, és mihamarabb engedje szabadon az emberi jogvédőt, figyelembe véve romló egészségi állapotát” – fogalmaztak.

Nargesz Mohammadit novemberben tartóztatták le, miután részt vett egy megemlékezésen, amelyet a 2019-es tüntetések egyik áldozatának szerveztek. Elfogása során bántalmazták, majd azt mondták neki, hogy életbe lépett büntetése, amelyet 2021. május 22-én szabtak ki rá – írta honlapján a Front Line Defenders nevű, írországi székhelyű jogvédő szervezet. Egy teheráni bíróság akkor 30 hónap börtönre és 80 korbácsütésre ítélte.

Mohammadi többször állt bíróság előtt az elmúlt években. 2016-ban tíz év börtönbüntetésre ítélték az iszlám köztársaság biztonságának veszélyeztetése, kormányellenes propaganda terjesztése, valamint illegális csoport létrehozása és működtetése miatt, de idő előtt, 2020 végén elengedték.

Nargesz Mohammadi ismert emberi jogi aktivista Iránban, a halálbüntetés egyik harcos ellenzője. Korábban mérnökként és újságíróként dolgozott, majd az időközben betiltott Emberi Jogok Védelmezőinek Központja nevű szervezet szóvivője lett. 2018-ban Szaharov-díjjal jutalmazták munkásságát.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑