Cadmus fordítás Cadmus

Az EU és az Öböl-menti országok tartós pénzügyi támogatást sürgetnek a palesztinok számára

2023. 10. 10.

Az Európai Unió és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai a palesztinok tartós pénzügyi támogatására szólítottak fel kedden az ománi fővárosban, Maszkátban.

“Az EU és a GCC hangsúlyozza a folyamatos pénzügyi támogatás fontosságát az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) számára, továbbá a humanitárius segítségnyújtás folytatásának jelentőségét a megszállt területeken élő palesztinok számára”- jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos, Szájed al Buszaidi ománi külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság hétfőn este hivatalos sajtóközleményben tájékoztatott a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatás sürgős felülvizsgálatáról. A felülvizsgálat célja annak biztosítása, hogy az uniós finanszírozás közvetve “ne tegye lehetővé egyetlen terrorista szervezet számára sem, hogy Izrael elleni támadásokat hajtson végre”. Mint közölték, a testület azt is meg fogja vizsgálni, hogy a megváltozott helyszíni körülmények fényében szükség van-e a palesztin lakosságnak és a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatási programok kiigazítására. A bizottság szerint ez a felülvizsgálat nem érinti az európai polgári védelmi és humanitárius segítségnyújtási műveletek (ECHO) keretében nyújtott humanitárius segítségnyújtást.

Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a testület keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az EU nem függeszti fel a fejlesztési és humanitárius segélyeket Palesztinának.

Borrell a maszkáti sajtótájékoztatón hangsúlyozta továbbá, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, de ezt mindig a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell megtennie.

“Elítélünk minden polgári személy elleni támadást, és a minden mindenkit jelent. A civilek védelmére szólítok fel, és emlékeztetünk a nemzetközi humanitárius jog egyetemes elveiből fakadó kötelezettségek teljesítésére” – hívta fel a figyelmet.

A főképviselő felszólította a Hamászt a Gázai övezetben fogva tartott mintegy száz izraeli túsz szabadon bocsátására, és Izraelt arra, hogy tegye lehetővé a vízhez, élelmiszerhez és gyógyszerekhez való hozzáférést a régióban.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei kedden délután Maszkátban sürgősségi tanácskozást tartanak az Izraelben kialakult helyzetről. Az egyeztetéshez csatlakozik Eli Cohen izraeli és Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter is.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑