Cadmus fordítás Cadmus

Az EU és Azerbajdzsán közötti gázszállítási egyezmény felmondását követelik francia parlamenti képviselők

2022. 07. 30.

A gázszállítások megnöveléséről Azerbajdzsánnal kötött egyezmény felmondását kérik az Európai Uniótól azok a francia parlamenti képviselők, akiknek pénteken közölte nyílt levelét a Párizsban megjelenő Le Monde című napilap.

A közlemény – amelyet több mint hatvan képviselő írt alá valamennyi politikai oldal képviseletében – arra szólítja fel az Európai Bizottságot, az Európai Tanácsot és az Európai Parlamentet, hogy ne ratifikálják azt az egyezményt, amely 2027-re több mint a duplájára növelné az unió gázimportját Azerbajdzsánból.

A megállapodást július 18-án írta alá Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és Ilham Aliyev azeri elnök.
A tiltakozó francia képviselők legfőbb érve az, hogy szerintük az egyezmény az orosz gáztól való függést az azeri gáztól való függésre cserélné fel, ráadásul egy olyan állammal kötötték, amely agresszív külpolitikát folytat.

Levelükben rámutatnak arra, hogy Azerbajdzsán a gázból származó bevételeit fegyverkezésre és az általa 2020-ban részben megszállt Hegyi-Karabahban élő örmények elűzésére használja fel.

A nyílt levél azzal zárul, hogy a szerződés gyengíti az Európai Uniót, mert ellentmond azon irányelvének, amely szerint a zöld energiát kell előnyben részesíteni a hagyományos energiaforrásokkal szemben.

A közleményt a szocialista párt vezetője, a zöldpártok képviselői, valamint a jobboldali Republikánus Párthoz és Emmanuel Macron elnök többségéhez tartozó európai parlamenti képviselők közül is többen aláírták.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑