Az EU és Magyarország érdeke Tunézia stabilitásának fennmaradása

Mivel térségében Tunézia rendelkezik a legstabilabb politikai berendezkedéssel, politikai rendszerrel, az EU és Magyarország alapvető érdeke, hogy Tunézia politikai és gazdasági stabilitása fennmaradjon – mondta Szijjártó Péter Budapesten, miután tunéziai kollégájával tárgyalt.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: ha Tunézia stabilitását komolyabb kihívás érné a jövőben, akkor az Európára háruló bevándorlási nyomás drámaian nőne, ezért Magyarország mindig egyik elsőszámú szorgalmazója marad a szorosabb együttműködésnek az unió és Tunézia között.

Szijjártó Péter kifejtette: Tunéziának azért is tulajdonítunk különös jelentőséget, mert az EU komoly, történelmi kihívásokkal néz szembe, és e kihívások egy része a déli, délkeleti szomszédságból származik, az ott zajló események a bevándorlási válság kiváltó okai között az élen állnak. Ezért az uniónak nem mindegy, hogy a szomszédságában hogyan alakulnak a fejlemények az elkövetkező időszakban – mutatott rá.

Emlékeztetett: nemrégiben a terrorcselekmények hatásra sem változtatott Magyarország Tunézia biztonsági besorolásán, mert tisztában volt azzal, hogy a turizmus Tunézia gazdasági életében és így a stabilitásában milyen fontos szerepet tölt be. Jelenleg is közlekedik heti egy charterjárat Tunéziába, és a magyar turisták kedvező tapasztalataikról számolnak be a biztonsági helyzet javítására tett kormányzati intézkedéseket illetően is – közölte.

A külügyminiszter kitért továbbá a TEK és tunéziai társszervei közötti együttműködésre, továbbá a két ország belügyminisztériumai közötti együttműködési megállapodás előkészítésére. A határvédelem a Líbiával közös határszakasz miatt Tunéziának is kihívást jelent, ezért a határvédelmi technológiai együttműködés is nagyon fontos területe a két ország kooperációjának – magyarázta.

Szijjártó Péter a gazdasági együttműködést illetően a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság jelentőségét emelte ki, beszámolt továbbá a kétoldalú kereskedelmi forgalom növekedéséről és arról, hogy az Eximbank 67 millió dolláros hitelkeretet nyitott a kétoldalú gazdasági együttműködés ösztönzésére. A nagy érdeklődés miatt a tunéziai diákoknak magyarországi tanulmányokhoz felajánlott ösztöndíjak számát 100-ról 150-re emelik – tette hozzá.

A magyar tárcavezető arról is beszélt: Magyarország támogatja, hogy az EU további pénzügyi eszközöket vonjon be, hogy 2020-ig biztosítsák Tunézia pénzügyi támogatását, továbbá azt, hogy az EU és Tunézia közötti szabadkereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokat lezárják és mielőbb jöjjön létre az egyezmény.

Szijjártó Péter megjegyezte: 1956 nemcsak a magyar forradalom és szabadságharc, hanem Tunézia függetlenségének éve is, és a két ország ekkor létesített diplomáciai kapcsolatokat.

Hemaisz Dzsinaui tunéziai külügyminiszter hangsúlyozta: a két ország sok területen együttműködhet, és Tunézia szeretné hasznosítani azokat a tapasztalatokat, amelyeket Magyarország az elmúlt 26 évben szerzett. Úgy vélte, fontos lenne új lendületet adni a kétoldalú kapcsolatoknak, így remélhetőleg hamarosan a tunéziai miniszterelnök is Budapestre látogat.

A tunéziai tárcavezető köszönetét fejezte ki, amiért Magyarország korábban nem változtatott az országára vonatkozó utazási tanácsokon. Ma Tunézia erősebb, megpróbálja megelőzni a terrorista akciókat – jelentette ki. Kiemelte: Tunézia ugyanolyan biztonságos, mint bármely más ország a világon, és minden szükséges intézkedést megtett a biztonság érdekében.

.
A sajtótájékoztató előtt felsőoktatási és tudományos együttműködési munkatervet, a sport területére vonatkozó együttműködési keretmegállapodást, valamint turisztikai egyetértési nyilatkozatot írtak alá.
Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök Londonba látogat a jövő héten és találkozik a brit kormányfővel. Természetes, hogy most “a legnagyobb izgalmat” a brit kilépést előkészítő tárgyalások majdani elkezdése jelenti, és a korábbi nyilatkozatok alapján London márciusban jelenti be hivatalosan a kilépési szándékát – közölte.

Megerősítette, hogy Magyarország érdeke a kölcsönös előnyöket célzó megállapodás, amely Nagy-Britanniának és az EU-nak is kedvező. Magyarország ragaszkodik a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogainak védelméhez és a minél szabadabb, rugalmasabb befektetési, kereskedelmi és gazdasági együttműködéshez – mondta.

Orientalista.hu – (kormány.hu – Fotó: Kovács Márton/KKM)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑