Cadmus fordítás Cadmus

Az EU felfüggeszti mali misszióját

2022. 04. 13.

Leállítja, illetve felfüggeszti az Európai Unió a mali kiképző missziójának (EUTM) bizonyos részeit. A döntés hátterében az áll, hogy az afrikai ország átmeneti kormánya inkább Oroszországhoz közeledne, és nem a Nyugathoz.

Úgy döntöttünk, felfüggesztjük, illetve leállítjuk a mali kiképző missziónk azon részeit, amelyek a mali nemzeti gárda fegyveres erőinek csapataira összpontosítanak – tájékoztatott Borrell.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a Száhel-övezet továbbra is prioritást élvez az Európai Unió politikájában. Az Európai Uniót legfőképp azt zavarja, hogy Maliban jelen vannak az orosz Wagner-csoport zsoldosai.

Moszkva egyébként cáfolja, hogy orosz zsoldosok vennének részt a harcokban Maliban: a Kreml már több alkalommal közölte, az afrikai országban kizárólag hivatalos katonai kiképzők vannak Oroszországból.

Emmanuel Macron francia elnök február közepén jelentette be, befejezi a Barkhane terrorellenes műveletet Maliban és négy-hat hónapon belül kivonja katonáit az afrikai országból, miután a katonai hatalomátvétel nyomán megromlott a kapcsolat Párizs és Bamako között.

A misszióhoz a francia erők vezetése alatt más európai országok katonái is csatlakoztak, többek közt 12 magyar katona is, akik a Barkhane-on belül a multinacionális erő, a Takuba keretében tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatokat láttak el.

Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden érkezett Maliba, ahol Assimo Giota ideiglenes elnökkel fog tárgyalni. „A látogatás célja, hogy Baerbock pontos képet kapjon a politikai és biztonsági helyzetről” – ismertette a német külügyminisztérium szóvivője.

Magyar Nemzet nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑