Cadmus fordítás Cadmus

Az EU megegyezést szorgalmaz Örményország és Azerbajdzsán között Hegyi-Karabah ügyében

2019. 07. 11.

Felszólította Örményországot szerdán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy vessen véget a szomszédos Azerbajdzsánnal a Hegyi-Karabah vitatott hovatartozású terület miatt több évtizede elhúzódó konfliktusának.

„A konfliktusnak nincsen katonai megoldása, és politikai rendezést igényel a nemzetközi joggal és elvekkel összhangban” – mondta Tusk.

Az Európai Unió aggódik a legutóbbi veszteségek és az „egyre durvuló kijelentések miatt” – jelentette ki Tusk Örményországban, miután találkozott Nikol Pasinján miniszterelnökkel – tudatta az EU.

A Szovjetunió felbomlásával az 1890-as évek végén-1990 évek elején függetlenné vált Örményország és Azerbajdzsán között az örmények lakta azerbajdzsáni beékelődés miatt kitört háborúban mintegy 30 ezer ember halt meg. A feszültségek azóta csökkentek, de továbbra is vannak szórványos összecsapások.

„Mindkét félnek önmérsékletet kell tanúsítania, és helyreállítania a békéhez és a tényleges tárgyalásokhoz vezető légkört” – jelentette ki Tusk, aki a héten az unió Keleti Partnerségi Programja keretében több volt szovjet köztársaságba is ellátogat.

Hegyi-Karabahot a nemzetközi közösség a többségében muszlimok lakta Azerbajdzsán részeként ismeri el, de keresztény szakadár örmények ellenőrzése alatt áll.

Az EU támogatja Azerbajdzsán területi integritását. Tusk a héten előzőleg Ilham Aliyev azerbajdzsán elnökkel találkozott, és szintén hangsúlyozta a látogatása alatt, hogy a konfliktust katonai úton nem lehet megoldani.

„Az önmegtartóztatás nagyon fontos, így olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek megteremtik a békéhez vezető utat és kedveznek a gyümölcsöző tárgyalásoknak” – mondta Tusk Azerbajdzsánban.

„Az EU már korábban is támogatott béketeremtő kezdeményezéseket, és kész konkrét intézkedésekkel is segíteni, hogy az érintett országok lakosságát felkészítsék a békére”- tette hozzá.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑