Guarabuli, 2017. július 9. Olaszországba indult illegális bevándorlók a líbiai partok előtt, a Tripolitól keletre fekvő Guarabuli térségében 2017. július 8-án, miután a líbiai parti őrség kimentette őket. A hatóság 85 migránst kimentett, mintegy 20 pedig eltűnt, amikor a csónakjuk bajba került a Földközi-tengeren. (MTI/EPA)

2018. 12. 22.

Az EU meghosszabbította a földközi-tengeri műveletét

Az uniós tanács közölte, hogy az Európai Unió fél évvel, március 31-ig meghosszabbította a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia uniós haditengerészeti flotta mandátumát.

Mint közölték, az unió fenntartja a líbiai egységkormány korábbi kérésére a térségben szolgálatot teljesítők megnövelt létszámát, valamint a mentő és kutató feladatot ellátó egységeit, amitől továbbra is a líbiai felségvizek biztonságának javulását várják.

A flotta munkája – a helyi hatóságokkal együttműködve – nemcsak az észak-afrikai régió, különösen a líbiai stabilizáció, hanem a fegyverkereskedelem leállítása miatt is fontos, amely az Iszlám Állam terrorszervezet gyengítését is szolgálja.

A 2015 ősze óta működő művelet a líbiai parti őrség kiképzésének feladatait, valamint a Líbiára vonatkozó fegyverembargó betartásának ellenőrzését is ellátja.

Ezenkívül az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megfelelően információkat gyűjt a Líbiából származó illegális olajkereskedelemről.

A művelet tevékenységével hozzájárul az EU azon erőfeszítéseihez, amelyek a líbiai stabilitás, valamint a Földközi-tenger térsége biztonságának megteremtésére irányulnak – tették hozzá.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑