Cadmus fordítás Cadmus

Az EU polgári missziót telepít Örményországba és katonai partnerségi missziót Nigerbe

2023. 02. 20.

Az Európai Unió polgári missziót indít Örményországban, hogy hozzájáruljon a határ menti területek stabilitásához, valamint katonai partnerségi missziót Nigerben a terrorista csoportok elleni küzdelem támogatására – tájékoztatott az uniós külügyi tanács hétfőn.

A tagországok külügyminisztereit tömörítő tanács tájékoztatása szerint az Örményországban feladatot teljesítő uniós polgári misszió (EUMA) célja a hozzájárulás az örmény határ menti területek stabilitásához, a bizalom kiépítése és az ottélők biztonságának szavatolása, valamint megfelelő környezet biztosítása az Örményország és Azerbajdzsán közötti kapcsolatok javítására tett erőfeszítéseknek.

Örményország kérésére az EUMA rutinszerű járőrözést fog végezni, és helyzetjelentéseket fog készíteni, aminek köszönhetően az EU világosabb képet kap majd a helyi fejleményekről – írták.

A misszió szakérőit az örmény-azerbajdzsáni határ örmény oldalára telepítik. Az EUMA kezdeti megbízatása két évre szól, műveleti parancsnoksága Jegegnadzorban lesz. A misszió kizárólag polgári személyzete körülbelül száz fő tesz ki, köztük mintegy ötvenen fegyvertelen megfigyelőként lesznek jelen – írták.

Az uniós tanács továbbá arról tájékoztatott, hogy az EU katonai partnerségi missziót indít Nigerben (EUMPM Niger), hogy támogassa az országot a fegyveres terrorista csoportok elleni küzdelemben.

A nigeri hatóságok kérésére létrehozott partnerségi misszió célja, hogy fokozza a nigeri fegyveres erők azon képességét, hogy megfékezzék a terrorfenyegetéseket, és az emberi jogi normákkal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban biztonságos környezetet biztosítsanak az ország lakossága számára.

Az EUMPM Niger segítséget fog nyújtani a nigeri kapacitásépítési terv végrehajtásához, mégpedig azáltal, hogy támogatja a fegyveres erők technikusai képzési központjának létrehozását. Tanácsadást és kérésre szakképzést fog biztosítani a nigeri fegyveres erők szakemberei számára, valamint támogatni fogja egy új hírközlési és parancsnoki támogató zászlóalj létrehozását.

A misszió megbízatása kezdetben három évre szól, költségvetése erre az időszakra 27,3 millió euró (mintegy 11 milliárd forint) lesz.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑