Cadmus fordítás Cadmus

Az EU szankciókat fogadott el a mali puccsistákkal szemben

2022. 02. 05.

Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács célzott szankciókat fogadott el Mali átmeneti katonai kormányának öt tagja ellen – tájékoztatott az uniós testület pénteken.

A büntetőintézkedésekkel sújtottak “olyan cselekményekért felelősek, amelyek akadályozzák és aláássák Mali politikai átmenetének sikeres befejezését” – olvasható a brüsszeli sajtóközleményben.

A szankcionált vezetők között vannak Assimi Goita ideiglenes elnök belső körének tagjai, továbbá Choguel Kokalla Maiga miniszterelnök is.

A szankciók uniós beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást foglalnak magukban.

“Az EU továbbra is kiáll a Száhel-övezet népe mellett, és továbbra is teljes mértékben elkötelezett a jogállamiság, az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog szigorú betartása mellett Maliban” – hangsúlyozta a Tanács közleménye.

A tavaly májusi EU-csúcson az uniós tagállamok vezetői zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyekben határozottan elítélték a Maliban végrehajtott államcsínyt, és kijelentették, hogy az EU kész megfontolni célzott korlátozó intézkedéseket.

Nem sokkal korábban a nyugat-afrikai országban, immáron másodjára, a hadsereg vette át a hatalmat. A feszültségek tovább fokozódtak január elején, amikor Goita négy évvel, 2026-ra elhalasztotta a következő elnökválasztást. Válaszul a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) is büntetőintézkedéseket vezetett be.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑