Az EU újabb nyolc szíriai minisztert vont szankciók alá

Az Európai Unió Tanácsa közölte pénteken, hogy a szíriai kormánnyal és annak támogatóival szemben hozott korlátozó intézkedések hatálya alá vonta a szíriai kormány újabb nyolc miniszterét.

A jegyzékbe frissen felvettek között van a szíriai kormány olaj- és ásványügyi minisztere, az egészségügyi miniszter, az ipari miniszter, a mezőgazdasági és agrárreform-miniszter, a villamosenergia-ügyi miniszter, valamint három államminiszter.

A pénteki határozatokkal 288-re emelkedett azok száma, akikkel szemben utazási tilalmat  vezettek be és befagyasztották vagyoni eszközeit.

Az EU a Szíriai konfliktusban az ellenzéknek nevezett valójában iszlamista frakciók mellé tette le a voksát. Ezért  70 szervezettel szemben rendelte el a vagyoni eszközök befagyasztását.

A Szíriát sújtó jelenlegi uniós szankciók értelmében többek között olajembargó van érvényben, kereskedelmi és beruházási korlátozások állnak fenn, a Szíriai Központi Bank eszközei be vannak fagyasztva az EU-n belül.

Az EU és az Egesült Államok által hozott szankciók leginkább a már 10 éve háborús körülményektől szenvedő civil lakosságot érinti.

Az ország fizetőeszköze hiperinflálódott a bérek viszont nem tudtak emelkedni. Szíriában nincs elegendő élelmiszer, gyógyszer.

Az oktatási és egészségügyi intézmények romokban vannak. Üzemanyag ellátás akadozik, mivel a kőolajban gazdag keleti területeket a kurdok és az amerikai hadsereg szállta meg.

MTI

 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑