Cadmus fordítás Cadmus

Az EU újabb szankciókat fogadott el több iráni tisztségviselő ellen

2023. 01. 19.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn szankciókat fogadtak el az uniós emberi jogi szankciórendszer keretében 18 iráni természetes személy és 19 szervezet ellen, akikről és amelyekről azt feltételezik, hogy részt vettek a több hónapja tartó tüntetések elnyomásában.

A vagyonbefagyasztást és a beutazási tilalmat jelentő szankciók többek között Abbász Nilfruszánt, az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnokhelyettesét érintik, továbbá Hamid Szadzsadi sport- és ifjúságügyi minisztert, aki az EU szerint szerepet játszott a teheráni vezetés ellen felszólaló sportolókkal szembeni megtorlásokban.

A Forradalmi Gárdához és az iráni hírszerzési minisztériumhoz köthető Ravin Academy nevű kiberbiztonsági céget, más szervezetek mellett, azért vette fel az EU a szankciós listájára, mert hekkereket toborzott a tüntetők kommunikációjának szabotálásra.

A jegyzékbe vett személyek között vannak továbbá a kormány és az iráni parlament képviselői, fontos politikai és médiaszemélyiségek, valamint az iráni biztonsági erők magas rangú tagjai – olvasható a óz uniós tanács sajtóközleményében.

A tüntetések egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően robbantak ki 2022 szeptemberében, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim fejkendőt. Szemtanúk szerint bántalmazták. A tüntetéshullámmal összefüggésben, Iránban többeket halálra ítéltek.

Az Európai Parlament plénuma a múlt héten szavazta meg azt az állásfoglalást, amelyben a többi között az áll, hogy a Forradalmi Gárdának szerepelnie kellene az EU terrorszervezeteket felsoroló listáján. A külügyminiszterek tanácskozásán erről azonban döntés nem született.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerint ehhez uniós bírósági határozat szükséges. Az unió által Iránra kiszabott korlátozó intézkedések jelenleg összesen 164 természetes személyre és 31 szervezetre vonatkoznak.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑