Cadmus fordítás Cadmus

Az Eufrátesznél bombázott az Iszlám Állam

2017. 03. 30.

Az Iszlám Állam terrorszervezet tűz alá vette szerdán az Eufráteszen emelt a Tabaka-gátat, és ezzel arra kényszerítette a létesítményen dolgozó mérnököket, hogy egy időre megszakítsák a munkájukat – közölték szemtanúk a brit hírügynökséggel.

A gát állapotáról nincsenek megbízható értesülések: a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet szerint nincs veszély, míg a kormány vasárnap azt közölte, hogy az amerikai bombázások miatt beomolhat, és ha ez bekövetkezik, katasztrofális árvíz fenyeget. Az Iszlám Állam szintén azt állítja, hogy a létesítmény berendezései nem működnek megfelelően.

Az Iszlám Állam a gát déli végéből lőtte a mérnököket, akik ki akarják nyitni a túlfolyókat, hogy csökkentség a vízszintet. Az SDF a múlt hét óta elfoglalták az északi végét, és megkezdte az állapotfelmérést. A dzsihadisták lövéseitől senki sem sérült meg, és a mérnökök később folytatták a munkát.

A Tabaka-gát az Iszlám állam ellen harcoló koalíció egyik fő célpontja az onnan 40 kilométerre fekvő Rakka városába vezető úton, amely a szélsőséges iszlamisták fővárosa Szíriában. Az elfoglalására várhatóan áprilisban indul hadművelet.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑