Cadmus fordítás Cadmus

Az Európai Bizottság 50 millió eurót folyósít az UNWRA-nak

2024. 03. 01.

Az Európai Bizottság pénteken 50 millió euró támogatást hagyott jóvá az ENSZ palesztin menekültek segélyező ügynökségének (UNWRA), amelyet a jövő héten tervez folyósítani – jelentette be a brüsszeli testület pénteken.

A bizottság január végén felfüggesztette az UNRWA finanszírozását, és független vizsgálatot kért, miután az izraeli hatóságok azt állították, hogy az ügynökség több munkatársa részt vehetett a Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadásában.

Miután az UNRWA kötelezettséget vállalt arra, hogy elvégzi az ellenőrzést és felülvizsgálja a személyzet terrorista tevékenységekben való részvételének megakadályozására szolgáló biztosítékokat, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 50 millió eurót szabadít fel a palesztinok számára előirányzott idei 82 millió eurós támogatásból. A fennmaradó 32 millió eurót, a bizottság két részletben fogja átutalni.

A bizottság továbbá azt is bejelentette, hogy további 68 millió eurót különít el a palesztin lakosság sürgősségi támogatására a régióban, amelyet nemzetközi partnereken, például a vöröskereszten és a vörösfélholdon keresztül fognak mozgósítani.
Az EU vezetői pénteken megdöbbenésüket fejezték ki, miután csütörtökön több tucat palesztin az életét vesztette egy segélyosztásnál Gázavárosban. A Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 112 ember halt meg, 280-an pedig megsebesültek egy támadásban, amellyel az izraeli erőket vádolják.

“Megdöbbentő és visszataszító, hogy ártatlan civileket öltek meg Gázában, miközben kétségbeesetten vártak a humanitárius segélyre. Azonnal független vizsgálatot kell indítani, és a felelősöket el kell számoltatni” – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en.
Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság vezetőjét “mélységesen megdöbbentette” az incidens és hangsúlyozta, hogy “minden erőfeszítést meg kell tenni a történtek kivizsgálására”.

Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő azt írta az X-en, hogy elborzasztják a történtek.

“Ezek a halálesetek teljesen elfogadhatatlanok” – szögezte le a spanyol politikus.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 30 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑