Cadmus fordítás Cadmus

Az Európai Bizottság a humanitárius segítségnyújtási pontok mihamarabbi megnyitására szólít fel

2024. 04. 05.

Az Európai Bizottság tudomásul veszi a gázai humanitárius segítségnyújtási pontok megnyitásáról szóló izraeli bejelentést, és az intézkedés gyors és maradéktalan végrehajtására szólít fel – közölte a brüsszeli testület egy pénteki közleményében.

A bizottság hangsúlyozta: az azonnali humanitárius segítség érdekében mihamarabb lehetővé kell tenni a Gázai övezet északi részén található erezi átkelőhely megnyitását az asdódi kikötőbe érkező segélyszállítmányok bejutása érdekében, miközben jelentősen növelni kell a Jordániából érkező szállítmányok átjutásának gyorsaságát a déli, Kerem Salom-i átkelőn keresztül.

Hangsúlyozták az Európai Bizottság folytatja együttműködését partnereivel annak érdekében, hogy növelni lehessen az övezetbe irányuló segélyszállítmányok mennyiségét minden lehetséges útvonalon. Emlékeztettek arra, hogy az Európai Unió jelentősen megnövelte pénzügyi és humanitárius támogatását a palesztin területek lakossága számára, ez idáig 44 légi járatot indított, amelyeken csaknem kétezer tonna segély jutott el oda.

Végül leszögezték: a nemzetközi humanitárius joggal összhangban az ártatlan civilek és a segélyszervezetek dolgozóinak védelmét minden körülmények között szavatolni kell.

A kibővített izraeli biztonságpolitikai kabinet csütörtök éjszakai ülésén döntött arról, hogy Izrael lehetővé teszi, hogy az eddiginél több humanitárius segély jusson be a Gázai övezetbe a háború által sújtott lakosságnak, és arról, hogy a segélyek ezentúl bevihetők legyenek az övezeti északi átkelőpontján is.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑