Az európaiak leginkább a migráció és a terrorizmus miatt aggódnak

Az Európai Bizottság (EB) pénteken kiadott felméréséből kiderült, hogy a kontinensünkön élők unióról alkotott véleményét összegző jelentés szerint az európaiak negyven százaléka a bevándorlást tekinti a legaggasztóbbnak az Európai Uniót érintő kihívások között.

A legutóbbi, 2018 tavasszal végzett felmérés óta az így vélekedők aránya két százalékponttal emelkedett. A terrorizmust, amelyet fele annyian, 20 százalékban említettek, a tavasz óta erős, 9 százalékpontos visszaesés ellenére is a második legfontosabb kérdésnek tartják.

Az éghajlatváltozás és a munkanélküliség is sokakat aggaszt

Harmadik helyen a gazdasági helyzetet jelölték meg a megkérdezettek. A korábban harmadik, most – 2010 ősze óta először – a negyedik helyre került gazdasági helyzet miatti aggodalom változatlanul 18 százalékon áll. Ötödikként az éghajlatváltozást említették, amely 5 százalékpontos növekedést mutat, a válaszadók 16 százaléka szerint aggasztó. Noha a munkanélküliség uniós szinten 2010 óta a legalacsonyabbnak számító 13 százalékkal a hatodik helyen áll, nemzeti szinten a válaszadók szerint továbbra is fontos és megoldandó probléma.

A felmérés kiemelte, hogy az európaiak 43 százaléka pozitívan vélekedik az EU-ról, az arány 2018 tavaszához képest 3 százalékpontos növekedést jelent, és 2009 ősze óta a legmagasabb értéket mutatja. A válaszadók több mint egyharmada, 36 százaléka, semlegesen viszonyul a közösséghez, ami a tavasszal mért adatokhoz képest 1 százalékpontos csökkenést jelent. Az európaiak 20 százaléka negatív véleményt formál az unióról, amely vélemény szintén 1 százalékpontos visszaesést mutat tavasz óta. Végezetül az európaiak 1 százalékának nincs véleménye az EU-ról.

A 2018 tavaszán megjelent legutóbbi felmérés óta az unióról pozitívan vélekedő válaszadók aránya tizenhét uniós tagállamban növekedett, legfőképpen Svédországban (53 százalék), Spanyolországban (43 százalék) és az Egyesült Királyságban (43 százalék) – közölte az uniós bizottság.

A jelentés szerint a közös valuta bevezetése után 20 évvel továbbra is rekordszintű a gazdasági és monetáris unió, valamint az uniós fizetőeszköz, az euró támogatottsága. Az euróövezetben a válaszadók háromnegyede, 75 százaléka támogatja az EU közös valutáját. A megkérdezettek nagy többsége, 83 százaléka támogatja az uniós polgárok szabad mozgását, tagállami szinten az összes tagállam esetében a válaszadók több mint kétharmada vélekedett így. Az unión belüli szabad mozgást a magyar válaszadók 81 százaléka tekinti előnynek, ezzel Magyarország hátulról a hetedik helyen áll az uniós országok között.

A magyarok több mint fele jónak ítéli a nemzetgazdaság állapotát

A felmérésből kiderült, hogy a magyar válaszadók 65 százaléka szerint jó az európai gazdaság helyzete, ami megelőzi az uniós 49 százalékot. A magyarok 54 százaléka ítéli jónak a nemzetgazdaság állapotát, ez az uniós átlagot tekintve 49 százalék. Az uniós polgárság érzésének mutatóját tekintve Magyarország 80 százalékkal a kilencedik helyen áll a tagállamok között, az uniós átlag e tekintetben 71 százalék – derült ki az uniós bizottság felméréséből.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑