Cadmus fordítás Cadmus

Az európaiak többsége az Oroszország elleni szankciók megszüntetését követeli

2022. 07. 17.

 

Az orosz invázió után Európában hirtelen felindulásból sokan támogatták a büntetőintézkedéseket, de mostanra sokan rájöttek, hogy ez mit is jelent: Az energiaárak robbanásszerű emelkedése, az élelmiszerek túlzottan drága ára és az alapvető élelmiszerek hiánya, infláció, gazdasági recesszió.

A február 24-i ukrajnai inváziót követően a nyugati országok napokon belül szigorú szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, remélve, hogy megbénítják az ország gazdaságát és meghátrálásra kényszerítik Putyint. De több mint négy hónappal később és több tízezer áldozattal mindkét oldalon, egyre világosabbá válik, hogy mennyire ellenálló az orosz gazdaság és a nemzeti valuta, a rubel.

Azok az országok, amelyek kemény szankciókat vezettek be az oroszokkal szemben, gázhiányt, túlzottan magas energiaköltségeket és áramkimaradástól való félelmet tapasztalnak, nem beszélve az inflációról vagy bizonyos élelmiszerek hiányáról. Olyan büntetést adott az EU ami jobban fáj neki, mint annak akit büntetni akart. Sok nyugati szakértő már most társadalmi zavargásokra figyelmeztet, Európában is élelmiszerhiány és üzemanyag-fejadagolás van. Ehhez ugye még itthon hozzájön, hogy az EU/USA támadja, gyengíti a forintot.

Az Európai Parlament megbízásából készült legfrissebb “Statista” tanulmány drasztikus következtetésre jutott: az energiaárak emelkedése miatt az európai polgárok 58 százaléka már most sem hajlandó támogatni a szankciókat és “megvédeni az EU értékeit”. (Ahogy a kérdésben szerepel, valójában ezek az USA érdekei.)

Az emelkedő élelmiszerárak esetében még 59 százalék az, aki “egyáltalán nem hajlandó” vagy “nem nagyon hajlandó” “feláldozni magát” Ukrajnáért.

És mindez úgy, hogy sok szakértő szerint az infláció hulláma még nem is érte el a csúcspontját.

Európa lakosságának 40 százalékát már most is érinti életszínvonalában az ukrajnai háború és a szankciók. További 47 százalékuk feltételezi, hogy a jövőben a mindennapi élet érintő korlátozások lesznek. Tizenegy százalék szerint semmilyen hatás nem várható a mindennapi életükben.

Ezekhez jön hozzá még, hogy mivel Ukrajna és Oroszország egyaránt a világ legnagyobb búza- és egyéb gabonaexportőrei közé tartozik, a konfliktus az egész világ élelmezésbiztonságát fenyegeti, különösen a harmadik világét. Teljes humanitárius katasztrófa fenyeget – az olasz védelmi miniszter minden idők legnagyobb migrációs válságára figyelmeztetett emiatt.

A többszörös fenyegetettséget tekintve nem meglepő, hogy az európaiak nagy többsége már az Oroszország elleni szankciók megszüntetését követeli…

Mondjuk ki nyíltan, el kell engedni Ukrajnát, és ha kell, akkor az EU(USA)-t.

Elemi.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑