Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Az FSZB azonosította a Dugina elleni merénylet második gyanúsítottját

2022. 08. 29.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azonosította a Darja Dugina orosz újságíró és politikai aktivista elleni merénylő bűntársát, egy Bogdan Ciganenko nevű ukrán férfit.

A közlemény szerint Ciganenko segített az első számú gyanúsítottnak, Natalja Vovknak hamis kazahsztáni útlevelet szerezni és egy rögtönzött robbanószerkezetet összeszerelni, amelyet később az áldozat megölésére használt.

A feltételezett 42 éves bombagyáros június végén lépett be Oroszországba Észtországból, és egy nappal az augusztus 20-i robbantásos merénylet előtt távozott – közölte hétfőn az FSZB. A robbanó szerkezetet egy bérelt garázsban készítette – tette hozzá az ügynökség. Az FSZB úgy véli, hogy mindketten egy “ukrán szabotázs-terrorista csoport” tagjaiként tevékenykedtek.

Az ügynökség olyan képeket és felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag látható, hogy Ciganenko Vovkkal utazik az autójában, hamisított rendszámtáblát kap a járműre, valamint be- és kilép Oroszországból.

A közlemény új részleteket közölt magáról a merényletről is. Az FSZB olyan felvételeket tett közzé, amelyeken Vovk megfigyeli Duginát a családi fesztivál parkolójában, ahol feltehetően ő helyezte el a bombát. Az ukrán nő követte célpontját az autójával, és beindította a robbanást, amely az FSZB szerint a helyszínen megölte Duginát.

Az FSZB nyilvánosságra hozta a bizonyítékokat arról, hogy Vovk megfigyeli Dugina autóját a hagyományőrző fesztiválon:


Dugina a kijevi kormány hangos bírálója és Oroszország ukrajnai katonai akciójának támogatója volt. Emellett ő volt Alekszandr Dugin filozófus lánya, akit a nyugati média régóta az orosz külpolitika titkos befolyásolójaként tart számon.

Miután Vovkot azonosították az ügy első számú gyanúsítottjaként, Oroszország Ukrajnát vádolta meg a merénylet kitervelésével.

Az ukrán kormány tagadta, hogy köze lenne a terrorcselekményhez. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő rámutatott, hogy az “Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapján Dugina a “likvidálva” kategóriába került.

Vovknak sikerült elhagynia Oroszországot Dugina meggyilkolása után, az FSZB szerint Észtországba távozott.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑