2018. 10. 15.

Az idlebi dzsihadisták folytatni akarják a terrorháborút

Folytatni akarják a szíriai hadereg elleni harcukat – közölték vasárnap az észak-szíriai Idleb tartomány legnagyobb terrorszervezet erejének számító dzsihadisták, miközben megfigyelők szerint a lejárt október 15-i határidő ellenére még nem hagyták el azt a térséget, ahol Törökország és Oroszország megállapodása értelmében demilitarizált övezetet kellene létrehozni.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport közlése szerint semmiféle látható csapatkivonás nem történt vasárnap éjfélig annak a szeptember 17-i megállapodásnak az ellenére, amelyet Törökország kötött  Oroszországgal, hogy elhárítsa a damaszkuszi vezetés által előkészített, végső csapásnak szánt, Idleb elleni offenzívát. Idleb az utolsó olyan nagyobb szíriai régió, amely még az iszlamisák ellenőrzése alatt áll. A régió északi részén 2017-ben kialakítottak egy övezetet, ahová olyan fegyveresek költöztek családjukkal, akik a szíriai kormánnyal kötött egyezségek keretében a háború dúlta ország más részeiből elvonulhattak.

„Nem adjuk fel az általunk választott dzsihádot (szent háborút) és a harcot áldásos forradalmunk céljainak megvalósítására” – írta vasárnap közzétett nyilatkozatában az Idleb nagy részét ellenőrző dzsihadista ernyőszervezet, a Hajat Tahrír Al_Sham (HTS), amely az al-Kaida terrorszervezet korábbi szíriai szárnyából, az an-Nuszra Frontból létrehozott Dzsabhat Fatah Al-Sham vezetése alatt áll.

„Nem adjuk át a fegyvereinket” – hangoztatta a HTS. A nyilatkozat nem foglalt egyértelműen állást abban a kérdésben, hogy elutasítják-e a szeptember 17-én született török-orosz megállapodást.

A török-orosz megállapodásban kijelölt 15-20 kilométer széles övezetből szombat este még aknavetőkkel támadták a szíriai hadsereg egyik Hama tartománybeli állását, holott a nehézfegyvereket elvben már ki kellett volna onnan vonni.

A nagy-britanniai központú megfigyelő csoport azt nem tudta megmondani, hogy a két katona halálát okozó támadást a dzsihadisták vagy a Törökország támogatását élvező iszlamisták hajtották-e végre. Az Anadolu török állami hírügynökség már múlt hétfőn arról számolt be, hogy az Ankara támogatását élvező iszlamista csoportok, amelyek augusztus elején egységbe tömörültek, befejezték nehézfegyvereik kivonását a Törökország és Oroszország által kijelölt demilitarizált övezetből.

MTI nyomán

, , ,
Back to Top ↑