Cadmus fordítás Cadmus

Az indiai katolikus egyház felemeli a szavát a többi kisebbségért

2020. 02. 17.

Mintegy harmincezer katolikus hívő vett részt azon a találkozón, melyet a dél-indiai Karnataka államban, Mangalorban rendezett a latin rítusú helyi katolikus egyház. Az egységnek szentelt összejövetelen szír malabár és szír malankár rítusú keresztények is részt vettek.

A találkozót Pierre Paul Saldanha, Mangalor latin rítusú püspöke nyitotta meg. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy „békében kell élni, egymás iránt tisztelettel, ahogy ez Krisztus tanítványaihoz illik. Mi hiszünk abban, hogy a jóság ott lakik az emberiség szívében. E találkozó szervezésével magunkat is emlékeztetjük arra, hogy szilárdan ki kell tartanunk az egy Istenben való hitben, aki egyesít bennünket, és megtanít minket a szeretetére”.

A hitbeli egység mellett a mangalori püspök emlékeztetett a nemzeti egység fontosságára is. Leszögezte, hogy „indiai állampolgárként egyek vagyunk az alkotmány szellemében, mely a különbözőségben fennálló egységet hirdeti”. A szír malabár főpásztor, Lawrence Mukkuzhy püspök megállapította: „Tiszteletben tartjuk a vallásfelekezeteket és a vallási meggyőződéseket, és továbbra is szolgáljuk az országot”. Az eseményt szervező püspökök azzal a kéréssel fordultak a kormányhoz, hogy nyilvánítsa nemzeti ünneppé szeptember 8-át, Szűz Mária születésnapját.

Az indiai katolikusok találkozójára egy olyan időszakban került sor, amikor Indiában politikai és vallási feszültség érezhető. A nacionalista beállítottságú nemzeti parlament ugyanis elfogadott egy új törvényt az állampolgárságról, melyet a hindu, a szikh, a buddhista, a dzsaina, a párszi és keresztény felekezetek tagjainak adnak meg, akik Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból érkeznek Indiába.

Az úgynevezett védett kisebbségek listáján azonban nem szerepelnek a muszlimok, és kizárják a hazara, a balukisztáni és ahmadijja kisebbséget, melyek egyébként üldöztetést szenvednek. A Katolikus Egyház püspökei ezt a szabályt nyíltan diszkriminatívnak, megkülönböztetőnek nevezik. Arra kérték a nemzeti parlamentet, hogy vonja vissza a törvényt, és vizsgálják meg alaposabban, tekintettel mindenki érdekeire.

Forrás és kép: Vatican News

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑