Az iraki elnök ratifikálta a tüntetők által követelt új választási törvényt

Barhám Száleh iraki elnök csütörtökön aláírta az új választási törvényt, amely az egyik fő követelése volt a 2019 októberében kezdődött kormányellenes tüntetések résztvevőinek.

Az államfő közölte, hogy “alkotmányos kötelességének megfelelően” jóváhagyta az új jogszabályt, mindazonáltal jelezte: a képviselők által október végén elfogadott tervezet “nem teljesíti az összes célkitűzést”, de “fejlődésnek” és “a reform felé vezető út alapvető építőkockájának” számít.

“A választási törvény módosítása egy olyan nemzeti követelmény volt, amelynek célja annak a jognak a biztosítása, hogy az irakiak a nyomás, a zsarolás és a szavazatlopás legkisebb terhe alatt választhassák meg képviselőiket” – fogalmazott Száleh a hivatala által kiadott közleményben.

Irakban tavaly októberben nagyszabású tüntetések kezdődtek, amelyeken a tiltakozók követelték, hogy a kormány mondjon le, oszlassák föl a parlamentet és alakítsák át az ország politikai rendszerét, amelyet még a 2003-as, Szaddám Huszein diktátor bukását eredményező amerikai katonai beavatkozás után alakítottak ki.

Az akkori kormányfő, Ádel Abdel-Mahdi november végén lemondott a posztjáról. A májusban hatalomra került Musztafa al-Kádimi a tüntetőknek engedve ígéretet tett, hogy előrehozott választásokat tartanak az országban, amelyeket 2021. június 6-ra tűztek ki.

Iraki és nemzetközi szervezetek szerint a 2019 októbere és 2020 januárja közötti tüntetéseken több mint 600-an vesztették életüket és ezrek sérültek meg.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑