2017. 11. 23.

Az iraki Erbílben is csatlakoztak a vallásszabadságot hirdető „vörös szerda” kezdeményezéshez

Egy kurdisztáni templom is csatlakozott a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) „vörös szerda” kezdeményezéséhez. A kampány során a világ több pontján imaesteket rendeznek november 22-én és vörös fénnyel világítják ki a keresztény templomokat a vallásszabadságára való figyelmeztetés jegyében.

Basár Varda, Erbíl káld katolikus érseke elmondta, az imaestet a Mindenkor Segítő Szűz Mária-templomban tartják, amely a kurd főváros keresztény többségű városrészében, Ankavában található. Az üldöztetés elől Erbílbe menekültek miatt megnövekedett a városban a keresztény lakosság, ezért szükség volt egy új templomra: a Mindenkor Segítő Szűz Mária-templomot 2016 júniusában szentelték fel.

Varda érsek üzenetet is intézett a „vörös szerda” szervezőjéhez, a Szükséget Szenvedő Egyház szervezethez, melyben tájékoztat arról, hogy Erbílben is vörös színnel fogják megvilágítani a templomot, hogy a kezdeményezéshez világszerte csatlakozó templomokhoz hasonlóan ezzel is felhívják a figyelmet az üldözött keresztényekre.

Az Egyesült Királyságban tizenkét templom csatlakozott a programhoz, de a londoni parlament épületét is vörös fénnyel világítják meg. A „vörös szerda” figyelemfelkeltő üzenetét azon buszok oldalára is felragasztották Londonban, melyek útvonala érinti a város nevezetességeit, köztük a szintén vörös fénnyel megvilágított Szent Pál anglikán székesegyházat.

Az Egyesült Államokban szintén több templomot és más egyházi épületeket vonnak vörös fénybe. Több intézmény, közösség csatlakozott a kezdeményezéshez Máltán és Gibraltáron is. A Fülöp-szigeteken hetvennél is több templomot világítanak meg november 22-én vörös fénnyel.

Orientalista.hu – Magyar Kurír, The Catholic Herald

 

, ,
Back to Top ↑