Cadmus fordítás Cadmus

Az iraki hadsereg visszafoglalt egy várost az Iszlám Államtól

2017. 09. 18.

Visszafoglalták az iraki kormányerők az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettől az ország nyugati, sivatagos részében, a szíriai határhoz közeli, földgázban gazdag területen fekvő Akasát városát – jelentette be az egyesített műveleti parancsnokság szombat délután.

Az iraki hadsereg egyik parancsnoka, Abdul-Amír Rasíd Jaralláh altábornagy szombaton korábban azt közölte, hogy a biztonsági erők hadműveletet indítottak a szíriai határ közelében az Iszlám Állam által elfoglalt Akasát visszavételére.

Szavai szerint az Irak északnyugati részén található város felszabadításával azt szeretnék elérni, hogy biztonságosabbá váljon a határ menti térség és a Bagdadot a szomszédos Jordániával és Szíriával összekötő országút használata. A hadművelethez a Washington vezette nemzetközi koalíció nyújt légi támogatást.

“A hadsereg, a Hasd Al-Saabi (Népi Mozgósítási Erők nevű félkatonai milíciák) és a rendőrség Akasát egészét visszafoglalták” – közölte az IÁ elleni harcokat koordináló parancsnokság.

Helyi vezetők megerősítették, hogy fegyver- és lőszerraktárak, valamint dzsihadista kiképzőtáborok és parancsnoki központok találhatók az érintett övezetben.

“Innen indultak az öngyilkos merénylők és az IÁ más harcosai, hogy “a szomszédos városokra és az autóúton felállított katonai posztokra támadjanak” – mondta Imad Mesál, a környékbeli Rutba város polgármestere.

Akasát kisváros, amely el-Anbár tartománytól nyugatra, a dzsihadisták kezén lévő al-Káimtól, Ravától és Anától pedig délre található. Az iraki biztonsági erők és az őket támogató milíciák ezeket a településeket is vissza akarják foglalni.

Az Iszlám Állam a 2014-ben megszerzett iraki területeknek már csak töredékét tartja ellenőrzése alatt. A dzsihadisták az említett településeken kívül a Bagdadtól 230 kilométerre északra fekvő Havíját ellenőrzik még.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑